“Conversatie & luistervaardigheid” (max. 16 studenten, 2 uur) & “Teksten: gevorderd niveau” (max. 25 studenten, 2 uur) & “Patronen en structuren” (max. 25 studenten, 1 uur) & “Kanji V” (gehele groep, 1uur tweewekelijks)
Deze cursus heeft als doel de vaardigheden in spreken en begrijpend luisteren, alsmede de lees- en uitdrukkingsvaardigheden van de studenten te verhogen tot een hoog middenniveau.
Studenten zullen leren om: de hoofdpunten te begrijpen van langere gesprekken in standaard Japans, en van allerlei TV-progamma’s over bekende onderwerpen; om in zekere mate spontaan deel te kunnen nemen aan gesprekken zodat gewone interactie met moedertaalsprekers mogelijk wordt; deel te kunnen nemen aan discussies in een vertrouwde omgeving en daarbij gespreksonderwerpen te kunnen introduceren; samenhangende beschrijvingen te kunnen presenteren over allerlei onderwerpen die samenhangen met het vakgebied waarin men interesse heeft (bijv. door het geven van korte voordrachten); hun eigen standpunten over actuele onderwerpen uit te kunnen dragen; het eigen niveau van spreken aan de situatie aan te kunnen passen (bijv. van een beleefde naar een informele stijl, het gebruik van normale beleefdheidsvormen). In de Kanji-colleges zullen studenten worden getoetst op hun kennis van essenti? kanji karakters die in de teksten van de tekstcolleges voorkomen, alsmede van andere kanji die voor het hogere middenniveau relevant worden geacht.
Ten einde de studenten voor te bereiden op het gebruik van Japanstalige materialen in de Focusvakken tijdens het 2e semester van het 3e jaar, zal in deze cursus de focus verschuiven van “lezen om de taal te leren” naar “lezen om inhoudelijke informatie te vergaren”. Door gebruik te maken van een reader met geselecteerde teksten (artikelen, verslagen, essays en dergelijke over bekende onderwerpen op het gebied van hedendaagse maatschappelijke problemen en hedendaags literair proza), zullen studenten worden blootgesteld aan een vari?it van complexe zinsstructuren en vocabulaire op een hoger middenniveau. Studenten zullen vaardigheden ontwikkelen op het gebied van vertalen, kritisch lezen (het vormen van een eigen mening over wetenschappelijke teksten) en associatief denken (het bedenken van een reeks van nuttige trefwoorden die men kan gebruiken om meer/diepgaandere informatie over een bepaald onderwerp te vinden). Door hun actieve kennis van en werkvaardigheden met het Japans te vergroten, zal het vermogen van studenten tot begrijpend lezen en om leesstrategie?toe te passen verder worden ontwikkeld, om hen zodoende voor te bereiden op meer veeleisende teksten in de Focusvakken, en binnen hun post-Bachelor carri?
Er is een aparte cursus ontwikkeld onder de titel “Patronen en structuren” dat als doel heeft de actieve beheersing van zinsstructuren van studenten te verhogen van hoger middenniveau naar het beginnend gevorderden niveau.
Rooster
zie rooster
Onderwijsvorm
werkcollege
Literatuur
voor verschillende onderdelen van derdejaars taalverwerving dienen studenten in het eerste semester in het bezit te zijn van:
『どんな時どう使う日本語表現文型500 中・上級』(1・2級対応)(アルク)
Tomomatsu, Etsuko et al.: 500 Essential Japanese Expressions: A Guide to Correct Usage of Key Sentence Patterns, ALC Press Japanese Textbook Series, 2007.
ISBN 978-4-87234-589-6
2,427 yen
『中・上級日本語教科書 日本への招待 テキスト』(東京大学出版会)
Kondoh, Atsuko and Maruyama, Chika:_ Images of Japan For Pre-Advanced and advanced Learners of Japanese, Text_, University of Tokyo Press, 2001.
ISBN 4-13-082005-2
2,400 yen
『中・上級日本語教科書 日本への招待 予習シート・語彙・文型』
Kondoh, Atsuko and Maruyama, Chika: Images of Japan For Pre-Advanced and advanced Learners of Japanese, Tasks, Vocabulary and Sentence Patterns, University of Tokyo Press, 2004.
ISBN 4-13-082006-0
2,600 yen
Toetsing
– schriftelijk tentamen
– mondeling tentamen/presentatie
Informatie
bij de docenten
Aanmeld- en inschrijfprocedure colleges en tentamens: <http://www.hum.leidenuniv.nl/japans/studenten/aanmeldingsprocedure.jsp>
Overzicht
Onderdeel van:
Taalbeheersing III
Beoogd niveau: Hoog middenniveau/JLPT 2 (CEF B1.2.-B2.1. daar waar toepasbaar) – cumulatieve vocabulaire (BA1+BA2+BA3): ongeveer 6,000 – zinsstructuren/grammatica: JLPT 2-1 – kanji: ongeveer 1500 (1850)
Semester 1: Taalverwerving IIIa (5 ects):
Dit onderdeel bestaat uit de volgende vakken, die allemaal moeten worden gehaald om aan Taalbeheersing IIIa te voldoen:
1) “Conversatie & luistervaardigheid” (max. 16 studenten, 2u per week), 40%
2) “Teksten: gevorderd niveau” (max. 25 studenten, 2u per week), 40%
3) “Patronen en structuren” (max. 25 studenten, 1u per week), 10%
4) “Kanji V” (volledig cohort, 1u per 2 weken), 10%
NB: Alle onderdelen van de vakken moeten worden gehaald om de 5 ects per vak te krijgen. Indien een student een onderdeel – bijvoorbeeld Kanji V - NIET haalt, dan moet hij/zij het hele taalonderdeel – in dit geval “Taalverwerving IIIa” (semester I) – opnieuw doen.