Studiegids

nl en

Taalverwerving IIIb

Vak
2008-2009

Deze afsluitende cursus van het BA taalprogamma is bedoeld om het vermogen tot beschouwing te vergroten, en om effectieve vaardigheden in communicatie en interactie te verbeteren die beantwoorden aan gebruikelijke practische en sociale vereisten die relevant zijn voor studenten die zich voorbereiden op een baan of op hun verdere academische ontwikkeling op MA niveau. Deze cursus brengt de taalkundige en culturele competenties van de studenten op het hogere middenniveau tot verdere ontwikkeling, en breidt hun bekendheid met onderwerpen op sociaal-cultureel gebied verder uit. Deze cursus versterkt de reeds geleerde vaardigheden en zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe daar waar dat van toepassing is, waarbij met name de aandacht zal uitgaan naar die vaardigheden die voor de taken/projecten van studenten het meest relevant worden geacht (bijv. vaardigheden t.a.v. mondelinge voordrachten, voor het produceren van handouts bij een presentatie, voor het samenstellen van questionaires bij een onderzoek, voor het maken van portfolio’s, voor het traceren van bronnen etc.)
Door middel van wekelijkse groepsbijeenkomsten en het uitdelen van gerelateerde opdrachten zullen bepaalde basisvaardigheden en actieve kennis van vocabulaire en zinsstructuren op hoger middenniveau verder worden ontwikkeld. De studenten worden echter ook geacht om buiten de lesuren om zelfstandig of in kleine groepjes te werken aan het vergaren van informatie, of om een eenvoudig onderzoeksplan of interview project te ontwikkelen, te plannen en uit te voeren. Tegen het einde van de cursus zullen studenten ten overstaan van hun docent(e) en klasgenoten hun bevindingen in het Japans samenvatten en presenteren op een taalkundige niveau dat past bij het middenniveau. Naast de beoordeling door de docent(e) van de prestaties v.d. student (doorlopende beoordeling, presentaties/portfolio en/of afsluitend tentamen over basisvaardigheden en taalbeheersing), kunnen zelfbeoordelingen en beoordelingen door medestudenten worden gebruikt om het vermogen van studenten vergroten te leren oordelen over de eigen prestaties en die van de medestudententen op basis van van te voren vastgestelde criteria (bijv. met behulp v.e. controlelijst met criteria t.a.v. mondelinge presentaties). Projecten en/of presentaties kunnen worden gekoppeld aan BA-projecten van studenten.

Rooster

zie rooster

Onderwijsvorm

  • werkcollege – zelfstandige studie

Literatuur

Miura, Akira and Oka, Mayumi: 『中・上級者のための速読の日本語』(The Japan Times)Rapid Reading Japanese, Improving Reading skills of Intermediate and Advanced Students, The Japan Times, 2007.
ISBN 4-7890-0915-7
2,600 yen

Toetsing

– schriftelijk tentamen/
– werkstuk, portfolio, e.d./
– referaat, mondelinge presentatie

Informatie

Aanmeld- en inschrijfprocedure colleges en tentamens: http://www.hum.leidenuniv.nl/japans/studenten/aanmeldingsprocedure.jsp

Overzicht

Onderdeel van:
Taalbeheersing II

Beoogd niveau: Hoog middenniveau/JLPT 2 (CEF B1.2.-B2.1. daar waar toepasbaar) – cumulatieve vocabulaire (BA1+BA2+BA3): ongeveer 6,000 – zinsstructuren/grammatica: JLPT 2-1 – kanji: ongeveer 1500 (1850)

Semester 2: Taalverwerving IIIb (5 ects)
(1/4 cohort, 2u per week), 100%

NB: Alle onderdelen van de vakken moeten worden gehaald om de 5 ects per vak te krijgen. Indien een student een onderdeel – bijvoorbeeld Kanji V - NIET haalt, dan moet hij/zij het hele taalonderdeel – in dit geval “Taalverwerving IIIa” (semester I) – opnieuw doen.