Studiegids

nl en

Duitslandstudies

Vak
2008-2009

In dit college gaan we in op sociaal-politieke verschijnselen en op actuele ontwikkelingen in de cultuur van de Duitstalige landen. Besproken worden belangrijke politieke discussies (b.v. over uiteenlopende thema`s als immigratie en integratie, Ndl.-Duitse politieke betrekkingen, de rol van maatschappelijke instituties als partijen, kerk, schoolsysteem, oorzaken en gevolgen van het bestaan van twee Duitse staten in de 20e eeuw, omgang met het eigen verleden).
Ook culturele gebeurtenissen (kunst-, film- en toneelrealisaties, controvers besproken nieuwe boekpublicaties of tv-uitzendingen etc.) komen aan de orde. Aan de hand van opdrachten analyseert en presenteert de student de te bespreken fenomenen, gaat daarbij tevens steeds ook in op talige aspecten ervan.
In beide gevallen komt regelmatig de historische achtergrond aan de orde, b.v. in vragen als: waarin verschilt het publieke debat in Duitsland van dat in Nederland en zijn daarvoor oorzaken aan te wijzen, wat betekende (het eind van) de Tweede Wereldoorlog in de ontwikkeling van het Duitse culturele leven, zijn er verschillen tussen Oost- en West-Duitsland wat het culturele leven betreft? etc.

Rooster

dinsdag 9-11 uur

Onderwijsvorm

hoor-/werkcollege

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Literatuur

Hermann Glaser: Deutsche Kultur 1945-2000. Berlin 1999
Verdere literatuur wordt ter beschikking gesteld.

Toetsing

Mondelinge en schriftelijke presentaties en schriftelijk werkstuk