Studiegids

nl en

Filosofie na Mao

Vak
2008-2009

Dit college behandelt het denken van drie filosofen uit de Volksrepubliek China, die reageren op de ineenstorting van het communistische ideologie sinds de Culturele Revolutie, met name t.a.v. de vraag “wat is de waarde van de traditionele Chinese cultuur en filosofie in de moderne tijd?”

We zullen ingaan op de maatschappelijke en filosofische achtergronden van hun filosofische ori?aties, die sterk uiteen lopen: van liberaal Marxisme tot atheïsch existentialisme en Christendom. Hun waardering van de Chinese cultuur vari?t van totale verwerping tot genuanceerde heroverweging.

Rooster

Tweede semester, twee contacturen per week. Zie het collegerooster voor tijdstip en locatie.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Leerdoelen

*Kennismaking met een hermeneutische benadering van hedendaagse filosofen uit de Volksrepubliek in plaats van, zoals gebruikelijk in dit deelgebied, een politiek of sociologisch gerichte aanpak; *Stimuleren van wijsgerige reflectie op kernthema’s van het moderne denken zoals individu, vooruitgang, wetenschap en technologie, afgrond, macht en geweld, mede in aansluiting op de eigen ervaring; *Oefenen van het mondeling en schriftelijk formuleren van filosofische gedachten, en het spreken en luisteren in het wijsgerige gesprek.

Toetsing

*Aanwezigheid (40%) *Werkstuk (60%)
Geen compensatie mogelijkheden tussen de twee onderdelen.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van dit college, kun je contact opnemen met:

Mw. dr. W.L. van Woerkom-Chong
Kantoor: Arsenaalstraat 1 (gebouw Arsenaal, kamer 120
Tel.: 071- 527 2516 (direct)/2524 (secretariaat)
E-mail: w.l.van.woerkom@hum.leidenuniv.nl
Spreekuur: op afspraak

Inschrijving
Meld je voor dit college op tijd aan via U-twist. Niet ingeschreven, betekent geen toestemming tot het volgen van dit college. Zie ook ‘Aanmeldprocedures voor colleges en tentamens’ voor inschrijvingsdeadlines en meer informatie over in- en uitschrijven voor colleges.