Studiegids

nl en

Nieuw Egyptisch

Vak
2008-2009

Inleiding tot het Nieuwegyptisch (de gangbare schrijftaal vanaf de late 18de dynastie tot in de 7de eeuw v. Chr.) door middel van (1) een korte grammaticale inleiding en (2) tekstlectuur. De te lezen teksten stammen vooral uit de Ramessidentijd.

Rooster

Voor het rooster en latere eventuele wijzigingen klik hier

Onderwijsvorm

Werkcollege.

A la carte- en contractonderwijs

Mits Inleiding Middelegyptisch (EG11IME) en Lectuur Middelegyptisch (EG12LME) zijn afgerond.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Het doel van het college is studenten elementaire leesvaardigheid en grammaticale kennis bij te brengen, en te leren Nieuwegyptische teksten correct te translitereren en te vertalen. Toegangseisen zijn Inleiding en Lectuur Middelegyptisch (EG11IME en EG12LME).

Literatuur

*• De syllabus samengesteld door A. Egberts, Beknopte inleiding tot het Nieuwegyptisch, 1997, is verkrijgbaar bij het Studiepunt Letteren. *N.B. vóór februari 2009 zal deze syllabus worden bewerkt en uitgebreid. *In combinatie met de syllabus te gebruiken literatuur wordt op het college bekend gemaakt. *De syllabus beperkt zich tot de hoofdlijnen van de Nieuwegyptische grammatica. Het is nuttig om bij de voorbereiding op de colleges ook gebruik te maken van de in de syllabus genoemde referentiegrammatica’s. *De te lezen Nieuwegyptische teksten worden op het college bekend gemaakt. Moederkopieën van de teksten en vertalingen zijn op te vragen bij de balie van de NINO-bibliotheek.

Toetsing

Schriftelijk tentamen: transliteratie en vertaling van een nog niet eerder gelezen tekst. Daarnaast wordt actieve deelname aan de werkcolleges verwacht (hooguit 2 sessies mogen worden gemist).

Informatie

Bij de docent [dr. B.J.J. Haring](mailto:b.j.j.haring@hum.leidenuniv.nl. Telefoon): 071-5274170.

Blackboard/webpagina

Niet van toepassing.

Overzicht

Langere teksten worden slechts gedeeltelijk op het college behandeld, de rest moet men zelfstandig lezen. Met vragen over de zelfstandige tekstlectuur kan men zich altijd tot de docent wenden.

Opmerkingen

*Aanmelden via U-twist. *Bij aanwezigheid van buitenlandse studenten is het mogelijk deze cursus in het Engels te geven. *Voor deze cursus is een zeker ingangsniveau vereist. Wie deze cursus als contractstudent wil volgen wordt daarom verzocht voor inschrijving contact op te nemen met de docent.

Toelatingseisen

Studenten die deze cursus willen volgen, dienen de cursussen Inleiding en Lectuur Middelegyptisch (EG11IME en EG12LME) te hebben afgerond.