Studiegids

nl en

Encyclopedie van de rechtswetenschap

Vak
2008-2009

Doel van het vak

De propedeusestudenten maken kennis met de verschillende rechtsgebieden en leren reflecteren op het recht.

Korte omschrijving van het vak

“Encyclopedie van de rechtswetenschap” biedt een brede, algemene inleiding in het recht. In de colleges wordt in het bijzonder ingegaan op de grondslagen van het recht en ter voorbereiding van de colleges is een syllabus met klassieke teksten samengesteld. Het doel van dit deel van het vak is de studenten kennis te laten maken met wetenschappelijke reflectie op recht. In de werkcolleges wordt het positieve recht van verschillende rechtsgebieden, zoals het privaatrecht, het strafrecht en het staats- en bestuursrecht, geintroduceerd en wordt geoefend met werken met het basismateriaal van de jurist: de rechtsbronnen. De werkcolleges vormen dus een soort “practicum” waarin wordt geleerd hoe juristen omgaan met wetboeken, jurisprudentie en verdragen. Er wordt geen kennis verondersteld en het vak bereidt de student voor op een verdere verdieping van de positiefrechtelijke kennis in de vakken die er op volgen en op het vak “rechtsvinding in theorie en praktijk” dat een nadere reflectie biedt op de omgang van juristen met recht.

Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)

Aan het einde van de cursus dienen bachelors niet alleen kennis te hebben van de bovenvermelde rechtstheoretische en positiefrechtelijke stof, maar ook in staat zijn met behulp van deze kennis en inzichten te reflecteren op actuele vraagstukken die ook terug te vinden zijn onder andere in het onderzoeksprogramma aangaande de sociale cohesie en het recht.

Coördinator

Naam: Mr. Dr. A.J. Kwak
Werkadres: Kamerlingh Onnes Gebouw, kamer A. 3.29
Spreekuur: Na afspraak via secretariaat ( mevr. J.P. Breddels)
Telefoon: 071 – 527 7652
E-mail: Encyclopedie@law.leidenuniv.nl

Departement/afdeling

Departement: Metajuridica
Afdeling: Encyclopedie van de rechtswetenschap
Kamernummer secretariaat: A 3.28
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag, van 9.00 – 17.00 uur
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7548
E-mail: Encyclopedie@law.leidenuniv.nl

Onderwijsvormen

Onderwijsvormen

Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: 10

  • Namen docenten: Prof. mr. P. B. Cliteur, Prof. dr. mr. A. Ellian

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Bestudering van de in de reader en op Blackboard per week aangegeven verplichte studiestof.

Werkgroepen

  • Aantal à 2 uur: 10

  • Namen docenten: Dr. E. C. Nieuwenhuys, Mr. dr. A.J. Kwak, Mr. dr. G. Molier, Mr. D. Suurland, Mr. drs. T.H.P. Baudet.

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Bestudering van de in het werkboek en op Blackboard voorgeschreven studiestof en het maken van de daarbij behorende opgaven. In het kader van de vaardigheidstraining dient een internetzoekopdracht te worden verricht.

  • Indien een student zich inschrijft voor het werkgroeponderwijs, dan is hij verplicht aan alle bijeenkomsten daarvan deel te nemen. Is de student bij een vak van 10 ECTS driemaal afwezig, dan mag hij vervolgens niet meer aan het werkgroeponderwijs van het vak deelnemen.

  • Aanvullende informaties over de werkgroepen en te maken opdrachten zijn te vinden op Blackboard.

Studiemateriaal

Verplicht studiemateriaal

Literatuur:

  • P.B. Cliteur en A. Ellian, Encyclopedie van de rechtswetenschap, deel I Grondslagen, Kluwer, Deventer 2006.

  • P.B. Cliteur en A. Ellian, Encyclopedie van de rechtswetenschap, deel II Positief recht, Kluwer, Deventer 2007

Werkboek:

  • Practicum methoden en technieken, 2007-2008.

Reader:

  • Reader Encyclopedie van de rechtswetenschap 2007-2008.

Toetsing

Toetsvorm(en)

  • Tentamen over hele stof in met zowel multiple choice- als enkele essay vragen.

Examenstof

Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.

Eis voor deelname aan tentamens
Voor propedeuse voltijdstudenten die met ingang van 1 september 2008 de opleiding volgen, geldt als ingangseis voor het tentamen dat 80% van de werkgroepbijeenkomsten moet zijn voorbereid en bijgewoond. Deelname aan het hertentamen is slechts mogelijk wanneer voor het eerste tentamen minimaal het cijfer vier is behaald.

Voor alle propedeuse deeltijdstudenten én voor alle voltijdstudenten die voor 1 september 2008 zijn begonnen, geldt geen aanwezigheidsplicht voor de werkgroepen.

Deelname aan het hertentamen is mogelijk zonder het eerste tentamen te maken. Echter, studenten die het eerste tentamen maken moeten minimaal het cijfer 4 halen, om deel te mogen nemen aan de herkansing. Deze studenten dienen zichzelf aan te melden voor werkgroeponderwijs en tentamens via U-twist.

Ingangseis

Geen

Rooster

Via de facultaire website: www.law.leidenuniv.nl

Inschrijving

Via U-twist.

Digitale leeromgeving

Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard. Nadere informatie over het tentamen, het werkgroeprooster, en de sheets van het hoorcollege komt op Blackboard.