Studiegids

nl en

Rechtssociologie

Vak
2008-2009

Doel van het vak

Doel van het vak is het aanreiken van rechtssociologische inzichten die eerstejaars rechtenstudenten in staat stellen om de samenhang tussen recht en samenleving te begrijpen.

Korte omschrijving van het vak

Rechtssociologie bestudeert de wisselwerking tussen recht en samenleving, met name op het gebied van het privaatrecht en het administratieve recht. In deze cursus behandelen we de pijlers van de rechtsstaat, de wetgeving, de advocatuur en de rechterlijke macht op een rechtssociologische manier. We kijken daarbij niet alleen hoe het volgens het geschreven recht hoort (law in the books), maar ook wat er in de praktijk van terechtkomt (law in action. Ten slotte gaan we – aan de hand van empirisch onderzoek – na wat er gebeurt als de wetgever met behulp van recht een maatschappelijk probleem – burgers met te veel schulden – op wil lossen

Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)

Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven:

  • zij hebben inzicht verworven in een aantal institutionele aspecten van de rechtstaat

  • zij hebben geleerd wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van empirisch onderzoek

  • zij hebben geleerd te discussi?n over maatschappelijk relevante ontwikkelingen (in de werkgroepen)

Coördinator

Naam: Prof. Mr N.J.H. Huls
Werkadres: Steenschuur 25, kamer C.1.12
Bereikbaarheid: Na college
E-mail: n.j.h.huls@law.leidenuniv.nl

Departement/afdeling

Departement: Strafrecht en Criminologie
Afdeling: Crimninologie
Kamernummer secretariaat: C.1.02
Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag, van 9.00 – 12.30 uur
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7462
E-mail: criminologie@law.leidenuniv.nl

Onderwijsvormen

Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: 5

  • Namen Prof. Mr N.J.H. Huls

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Het lezen van de desbetreffende hoofdstukken uit Actie en reactie. Een inleiding in de rechtssociologie, Boom juridische uitgevers, 2008

Werkgroepen

  • Aantal à 2 uur: 5

  • Vereiste voorbereiding door studenten: schriftelijk bewijs dat zij de werkgroep-opdracht hebben voorbereid, zodat zij goed zijn voorbereid op de interactieve discussie in werkgroep verband

Andere onderwijsvorm(en)
Geen

Studiemateriaal

Verplicht studiemateriaal
De verplichte literatuur is Nick Huls, “ Actie en Reactie”. Een inleiding in de rechtssociologie (Boom juridische uitgevers, 2008), het nieuwe boek dat prof Huls speciaal voor het eerstejaars onderwijs heeft geschreven.

Toetsing

Toetsvorm(en)
Tentamen met essayvragen

Examenstof
Het tentamen vindt plaats op 23 juni en bestaat uit 5 essay vragen over de vijf delen van het boek. De werkgroepopdrachten zijn een oefening in het maken van het soort vragen dat bij het tentamen rechtssociologie wordt gesteld.

-Eis voor deelname aan tentamens_
Voor propedeuse voltijdstudenten die met ingang van 1 september 2008 de opleiding volgen, geldt als ingangseis voor het tentamen dat 80% van de werkgroepbijeenkomsten moet zijn voorbereid en bijgewoond. Deelname aan het hertentamen is slechts mogelijk wanneer voor het eerste tentamen minimaal het cijfer vier is behaald.
Voor alle propedeuse deeltijdstudenten én voor voltijdstudenten die vóór 1 september 2008 zijn begonnen, geldt geen aanwezigheidsplicht voor de werkgroepen. Deelname aan het hertentamen is mogelijk zonder het eerste tentamen te maken. Echter, studenten die het eerste tentamen maken moeten minimaal het cijfer 4 halen, om deel te mogen nemen aan de herkansing. Deze studenten dienen zichzelf aan te melden voor werkgroeponderwijs en tentamens via U-twist.

Ingangseis

Geen

Rooster

Via de facultaire website: www.law.leidenuniv.nl

Inschrijving

Via U-twist.

Digitale leeromgeving

Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.