Studiegids

nl en

Chinese letterkunde: theater en poëzie

Vak
2008-2009

In het eerste jaar van de studie is de Chinese letterkunde be­schouwd in haar maatschappelijke context, en zijn haar belang­rijkste verschijningsvormen behandeld. Het tweedejaarscollege bouwt hierop voort. In het tweede semester behandelen we theater en po?e. Traditie en moderniteit komen beide ruimschoots aan bod. Naast primaire teksten, dat wil zeggen de literatuur zelf, ge­bruiken we secundaire teksten (literatuurgeschiedenis, kritiek en inleidingen) om bekend te raken met verschillende benaderings­wijzen van de letterkunde en po?e.

Rooster

Tweede semester, twee contacturen per week. Zie collegerooster voor tijdstip en locatie.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Leerdoelen

*Consolidering van de kennis van de Chinese literatuur in haar context *Uitbreiding, verdieping en structurering van die kennis, als aanzet tot specialisering *Kennis van diversiteit in internationale, wetenschappelijke bestudering van (Chinese) literatuur *Ontwikkeling van algemene academische vaardigheden onderzoek, zoals kritisch en analytisch lezen en luisteren; informatie verzamelen, evalueren en ordenen; mondelinge en schriftelijke presentatie (debat, referaat, schrijfopdracht); bewustzijn van theoretische, methodologische en praktische kwesties.

Literatuur

*Wilt Idema & Lloyd Haft, Chinese letterkunde: een inleiding. Amsterdam: Amsterdam University Press (1996). *Wilt Idema (keuze, vertaling, toelichting), Spiegel van de klassieke Chinese poëzie: van het Boek der Oden tot de Qing-dynastie. Amsterdam: Meulenhoff (1991 en herdrukken). *Syllabus. Te koop bij Studiepunt Letteren.

Toetsing

*Bijdrage aan de colleges (voorbereiding, betrokkenheid, deelname) 30% *Korte schrijfopdrachten 20% *Referaat (mondelinge presentatie & gespreksleiding) 20% *Schriftelijk werkstuk 30%

voor \“Bijdrage….\” en \“Schriftelijk werkstuk\” geldt dat voldoende resultaat (6/10 of hoger) vereist is om het vak te halen. het eindcijfer is vervolgens het gewogen gemiddelde van de vier deelcijfers. ### Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van dit college, kun je contact opnemen met Maghiel van Crevel (m.van.crevel@hum.leidenuniv.nl) of Anne Sytske Keijser (a.s.keijser@hum.leidenuniv.nl).

Inschrijving Meld je voor dit college op tijd aan via U-twist. Niet ingeschreven, betekent geen toestemming tot het volgen van dit college. Zie ook Aanmeldprocedures voor colleges en tentamens voor inschrijvingsdeadlines en meer informatie over in- en uitschrijven voor colleges.

Ingangseisen

Voor studenten die derdejaars werkcolleges literatuur willen volgen, is het aan te raden om ten minste een van de twee tweedejaars werkcolleges Chinese letterkunde te volgen.