Studiegids

nl en

Practicum Procederen in het Ondernemingsrecht (Practicum Corporate Litigation )

Vak
2008-2009

Doel van het vak

Het vak heeft tot doel masterstudenten inzicht te geven in de belangrijkste procesrechtelijke en materieelrechtelijke aspecten van geschillen in de vennootschap en de daarmee verbonden onderneming, door hen zelfstandig processtukken te laten schrijven op basis van aan de praktijk ontleende procesdossiers die zij ter beschikking krijgen.

Korte omschrijving van het vak

Corporate litigation heeft in Nederland – in navolging van de VS – een hoge vlucht genomen. Er is in 2001 zelfs een aparte belangenvereniging voor opgericht. Een belangrijke rol in die ontwikkeling speelt de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof en de stormachtige ontwikkeling van het enquêterecht.

Het Practicum Procederen in het Ondernemingsrecht beoogt studenten inzicht te geven in de belangrijkste procesrechtelijke en materieelrechtelijke aspecten van geschillen in de vennootschap en de daarmee verbonden onderneming. Docenten met praktijkervaring belichten specifiek-ondernemingsrechtelijke procedures. Het kan daarbij gaan om procedures als de geschillen- en uitkoopregeling, het enquêterecht, class actions, procedures betreffende de jaarrekening, verzetprocedures bij – bijvoorbeeld – fusie en splitsing, geschillen in verband met de Wet op de Ondernemingsraden of het kort geding, arbitrage en ADR als methoden van geschillenoplossing. Ook geschillen rond insolvente ondernemingen kunnen aan bod komen.

Het onderwijs in het vak bestaat uit inleidende hoorcolleges, gegeven door gastdocenten die in de rechtspraktijk werkzaam zijn, en uit practica, waar studenten op basis van aan de praktijk ontleende procesdossiers zelfstandig processtukken moeten schrijven.

Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)

Na afronding van het vak hebben studenten een eerste vaardigheid verworven in het bepalen van een processtrategie, het kiezen van de meest gerede rechtsgang en het concipi?n en beoordelen van processtukken (in ruime zin).

Coördinator

Naam: mr B. Verkerk
Werkadres: Steenschuur 25, 2311 ES LEIDEN
Bereikbaarheid: Telefonisch en per e-mail
Telefoon: 071 – 527 7236
E-mail: b.verkerk@law.leidenuniv.nl

Departement/afdeling

Departement:Civiel recht
Afdeling: Ondernemingsrecht
Kamernummer secretariaat: B 241
Openingstijden: ma.-di. 09.30-12.30 uur en 14.00-16.00 uur, wo. 09.30-12.30 uur, vr. 09.00-14.45 uur
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7235 (gedurende de gehele week bereikbaar)
E-mail: ondernemingsrecht@law.leidenuniv.nl

Onderwijsvormen

Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur:4

  • Namen docenten: verschillende gastdocenten

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Bestudering van de voor deze colleges aanbevolen stof.

Andere onderwijsvorm(en)

  • Omschrijving: practica

  • Aantal à 2 uur: 3

  • Namen docenten: Verschillende leden van de afdeling Ondernemingsrecht

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Iedere student maakt gedurende de cursus drie schriftelijke werkstukken, in de vorm van een conceptprocesstuk (in ruime zin), op basis van een aan de praktijk ontleend “modeldossier”.

Studiemateriaal

Verplicht studiemateriaal
Werkboek:

  • Werkboek Practicum Procederen in het Ondernemingsrecht

Toetsing

Toetsvorm(en)
Het maken van drie schriftelijke werkstukken, alsmede een afsluitend tentamen over de modeldossiers en de in het werkboek opgenomen literatuur. Een nadere uitwerking van de precieze cijferberekening zal worden gepubliceerd in het werkboek of op Blackboard.

Inleverprocedures
De inleverprocedures van de practicumopdrachten staan in het werkboek

Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.

Ingangseis

Bachelor rechtsgeleerdheid (zie ook OER).

Rooster

Via de facultaire website: www.law.leidenuniv.nl

Inschrijving

Via U-Twist

Digitale leeromgeving

Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.