Doel van het vak
Het verwerven van inzicht in de financieel-economische facetten van ondernemingen en het leren omgaan met hun externe financiële verslaggeving: de jaarrekening (Titel 9 Boek 2 BW). Hierbij gaat het enerzijds om de totstandkoming van de financiële informatie aan de hand van het doorgronden van het boekhoudkundige proces (een “bottum up” benadering), anderzijds om de interpretatie van deze informatie en de relatie met de wet- en regelgeving (een “top down benadering”). Deze financieel economische informatie kan betrekking hebben op een enkele rechtspersoon, maar zich ook uitstrekken over meerdere – door kapitaaldeelname verbonden – ondernemingen als gevolg van fusie en consolidatie.
Korte omschrijving van het vak
Fiscaal juristen zullen in hun latere beroepsuitoefening te maken krijgen met allerlei bedrijfseconomische problemen, bijvoorbeeld bij:
het staken van een onderneming;
het bepalen van de aanslag vennootschapsbelasting/inkomstenbelasting;
het in kaart brengen van de fiscale gevolgen van een fusie;
het verlenen van fiscaal advies op basis van financi? informatie en het in kaart brengen van de financieel-economische gevolgen van dit advies.
Een fiscalist zal regelmatig worden geconfronteerd met door ondernemingen verstrekte gegevens, veelal zal het hierbij gaan om het financiële jaarverslag. Naast het begrijpen van het boekhoudkundige systeem van een onderneming dient een fiscaal-jurist ook op de hoogte te zijn van de bedrijfseconomische terminologie. Zodoende kan hij zich een beter oordeel vormen over de betekenis van de bedrijfseconomische begrippen binnen een onderneming. Als deze betekenis aansluit bij de fiscale definitie kan van de bedrijfseconomische gegevens gebruik worden gemaakt. Als de bedrijfseconomische en fiscale interpretatie echter afwijken, zal de fiscaal-jurist de bedrijfseconomische gegevens moeten aanpassen. Aan de orde komen vraagstukken als: hoe komen financiële resultaten in een onderneming tot stand, op welke wijze zijn deze uitkomsten binnen de wet- en regelgeving beïnvloedbaar. Studenten dienen informatie over de financiële positie en resultaten te kunnen interpreteren. Studenten zullen hierbij vooral oog moeten hebben voor de “achtergronden” van het financiële verslag. Welke uitgangspunten (schattingen, stelselkeuzes, wijzen van waarderen) zijn gehanteerd om tot deze financiële informatie te komen? In hoeverre is de informatie hierdoor vertekend, wat zijn de effecten hiervan voor de financiële positie en het resultaat?
Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)
De student is op de hoogte van de wijze waarop financiële feiten boekhoudkundig worden verwerkt vooral aangaande de goederenstroom, vermogensstructuur, voorzieningen en de (afdracht van) belastingen.
De student kent de relatie tussen de balans, de winst- en verliesrekening en het kasstroomoverzicht en is in staat – rekening houdend met de permanence – feiten via het boekhoudproces te “converteren” naar de balans en winst- en verliesrekening (en het kasstroomoverzicht).
De student beheerst de kernbegrippen uit het boekhouden, de externe informatieverschaffing, evenals; voorzover relevant – de bedrijfseconomie.
De student heeft aan de hand van opgaven en casus geoefend in het verwerken van financiële feiten en in het leren omgaan met financieel economische informatieverschaffing met betrekking tot het jaarrekeningenrecht.
De student kent de structuur van titel 9 BW 2.
De student is in staat een eenvoudig jaarverslag te interpreteren en de invloed van de uitgangspunten te doorgronden.
De student is in staat om de financiële consequenties van fusie en consolidatie te kunnen aangeven en heeft inzicht in de grondbeginselen van aandelen- en bedrijfsfusie, holdingstructuren, juridische fusie en direhoeksfusie, alsmede consolidatietechnieken.
De student is in staat om financieel-economische informatie op zijn fiscaal-juridische merites te kunnen beoordelen.
Coördinator
Naam: Dr T.L.M. Verdoes
Werkadres: Steenschuur 25, kamer b 2.33
Bereikbaarheid: Via e-mail, of via het secretariaat
Telefoon: 071 – 527 7753
E-mail: T.L.M.verdoes@law.leidenuniv.nl
Departement/afdeling
Departement: Fiscaal-economisch
Afdeling: Bedrijfseconomie
Kamernummer secretariaat: B 2.29
Openingstijden: Dagelijks van 9.00 – 12.00 uur
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7851
E-mail: bedrijfseconomie@law.leidenuniv.nl
Onderwijsvormen
Hoorcolleges
Aantal à 2 uur: 5
Namen docenten: J.P.J. Witjes, Dr T.L.M. Verdoes
Vereiste voorbereiding door studenten: Het doornemen van de opgegeven literatuur, volgens het rooster in het werkboek en op Blackboard.
Werkgroepen
Aantal à 2 uur: 5
Namen docenten: J.P.J. Witjes, Dr T.L.M. Verdoes
Vereiste voorbereiding door studenten: Het maken van de opgaven uit het werkboek, volgens het rooster in het werkboek en op Blackboard.
Andere onderwijsvorm(en)
Geen
Studiemateriaal
Verplicht studiemateriaal
Literatuur (voorlopig):
Van Summeren/Rijswijk, basisstudie in het boekhouden, Wolters Noordhoff
Van Summeren/Rijswijk, basisstudie in het boekhouden, opgaven, Wolters Noordhoff.
Epe/Koetzier, Jaarverslaggeving, Wolters Noordhoff
Epe/Koetzier, Jaarverslaggeving opgaven, Wolters Noordhoff
Kuijl J.G. e.a., Vennootschpasbelasting, Jaarrekening en aangifte. tweede druk Gouda Quint
Werkboek:
- Werkboek Accounting and financial reporting
Reader:
- Jaarverslag van beursgenoteerde onderneming
Aanbevolen studiemateriaal
Geen
Toetsing
Toetsvorm(en)
Schriftelijk tentamen
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege en werkgroep.
Ingangseis
Geen. De stof van het vak bedrijfseconomie (onderdeel economie) wordt bekend verondersteld.
Rooster
Via de facultaire website: www.law.leidenuniv.nl
Inschrijving
Via U-twist
Digitale leeromgeving
Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard voor het aangeven van algemene informatie, eventueel voor sheets en verwijzingen naar actuele artikelen of krantenberichten. Uitwerkingen worden niet op blackboard opgenomen.