Studiegids

nl en

Capita selecta rechtssociologie (Capita Selecta Socio-Legal Studies)

Vak
2008-2009

Doel van het vak

Doel van het vak is het aanreiken van enkele rechtssociologische inzichten die relevant zijn voor criminologen, met name t.a.v. de institutionele aspecten van de rechtsstaat.

Korte omschrijving van het vak

Rechtssociologie laat zien hoe veranderingen in het recht begrepen kunnen worden in samenhang met thema’s als maatschappelijke en juridische ongelijkheid, de ontwikkelingen binnen professionele beroepsgroepen en – speciaal relevant voor de criminologie – de productie en verdeling van moderne risico’s. Deze thema’s behoren tot het klassieke repertoire van zowel de rechtswetenschap als de sociologie en zij staan daarom centraal in de cursus rechtssociologie.

De cursus focust op begrippen als repeat player – one shotter, sociale werking en sociale productie van recht en ook wordt ingegaan op de voor- en nadelen van juridisering van sociale verhoudingen.

Vervolgens maken de studenten op een rechtssociologische manier kennis met drie belangrijke institutionele pijlers van de rechtsstaat. We beginnen met de ontwikkelingen binnen de advocatuur in relatie tot de toegang tot het recht. Er wordt aangesloten bij de discussies rond het verschoningsrecht en de beloning in de vorm van ‘no cure no pay’’ en er worden parallellen getrokken met de ontwikkelingen in andere vertrouwensberoepen.

De tweede institutionele pijler is de rechterlijke macht. De rechters moeten zich tegenwoordig meer extern ori?eren en nieuwe managementstructuren hebben het domein van de rechter diepgaand be?loed. Aan de hand van het project Strafrechter in 2010 gaan we in op een aantal fundamentele aspecten, waaronder de verhouding tot het OM.

Als derde institutie behandelen we de wetgever. Hoe komen wetten tot stand in het politieke proces en hoe worden ze gehandhaafd? Als concreet voorbeeld gaan wij in op de wet op de Kansspelen.

In het laatste college relateren we het strafrechtelijke begrip risico-justitie aan praktijken in de krediet- en verzekeringssfeer, waar classificatie van burgers en scoringstechnieken op basis van gedrag uit het verleden, op een zeer geavanceerde wijze worden toegepast.

Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)

Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven:

  • zij hebben inzicht verworven in een aantal institutionele aspecten van de rechtstaat

  • zij hebben geleerd dat bepaalde discussies binnen hun vakgebied ook buiten de wereld van misdaad en straf worden gevoerd

  • zij hebben geleerd te discussiëren over maatschappelijk relevante ontwikkelingen (in de werkgroepen)

Coördinator

Naam: Prof. Mr N.J.H. Huls
Werkadres: Steenschuur 25, kamer B3.32
Bereikbaarheid: Na college
E-mail: huls@grf.eur.nl

Departement/afdeling

Departement: Metajuridica
Afdeling: Encyclopedie van de rechtswetenschap
Kamernummer secretariaat: A 3.28
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag, van 9.00 – 17.00 uur
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7548
E-mail: Encyclopedie@law.leidenuniv.nl

Onderwijsvormen

Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: 5

  • Namen docenten: Prof. mr. N.J.H. Huls

  • Vereiste voorbereiding door studenten: lezen aangegeven literatuur

Werkgroepen

  • Aantal à 2 uur: 5

  • Namen docenten: wordt nog bekend gemaakt

  • Vereiste voorbereiding door studenten: schriftelijk bewijs dat zij de werkgroep-opdracht hebben voorbereid, zodat zij goed zijn voorbereid op de interactieve discussie in werkgroep verband

Studiemateriaal

Reader:

  • Syllabus rechtssociologie voor criminologen

Toetsing

Toetsvorm(en)
Tentamen met essayvragen

Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollegeen de werkgroepen.

Conditionele herkansing
Let op: iedere student die meedoet aan dit vak krijgt maximaal 2 kansen (per academisch jaar) om het tentamen te doen, waarbij de tweede kans niet wordt geboden aan studenten die bij de eerste kans lager dan een 4 hebben gehaald.

Studenten kunnen dus zelf kiezen om wel of niet op te gaan voor de eerste kans, maar wie opgaat en minder dan een 4 haalt, mag de tweede kans niet meer meedoen.

Ingangseis

Geen.

Rooster

Via de facultaire website: www.law.leidenuniv.nl

Inschrijving

Via U-twist

Digitale leeromgeving

Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.