Studiegids

nl en

Practicum Verklarende Criminologie (Explanatory Criminology Lab)

Vak
2008-2009

Doel van het vak

De doelstelling van het Practicum Verklarende Criminologie is om door middel van intensieve werkvormen theoretische inzichten in de criminologie, zoals geleerd via het vak Theoretische Criminologie, te leren toepassen op concrete vraagstukken, alsmede aan de hand hiervan de houdbaarheid en de beperkingen van criminologische kennis te leren toetsen. De nadruk ligt op het (groepsgewijs) ontwikkelen van academische vaardigheden (waarbij ook aan het rapporteren veel aandacht wordt besteed) en op de vorming van een eigen mening over het besprokene.

Korte omschrijving van het vak

Op basis van bijvoorbeeld krantenberichten, delen van strafdossiers en wetenschappelijke artikelen worden in groepsverband papers geschreven. Deze papers worden gepresenteerd aan en bediscussieerd met de overige leden van de werkgroep. Tevens worden gedurende de gehele periode individuele opdrachten gemaakt die worden samengevoegd in een portfolio.

Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)

Na het volgen van het practicum is de student in staat zelfstandig – individueel en in groepsverband- verklaringen te analyseren en te formuleren voor concrete criminologische vraagstukken. Daarnaast kan de student:

1) vanuit een casus een probleemstelling definiëren,
2) op basis van een probleemstelling studievragen formuleren,
3) op zelfstandige wijze relevante nationale en international artikelen verzamelen en bestuderen,
4) informatie uitwisselen door middel van discussie en presentatie,
5) op basis van deze informatie antwoorden formuleren op studievragen en conclusies trekken,
6) de gevonden informatie en getrokken conclusies met voldoende diepgang en op heldere wijze op schrift stellen, daarbij rekening houdend met het doel en de doelgroep waarvoor geschreven wordt,
7) inzichten die ten grondslag liggen aan het werkstuk bespreken en verdedigen.

Coördinator

Naam: mw. dr. H.L. Kaal
Werkadres: Steenschuur 25, kamer C1.19
Bereikbaarheid: Op afspraak via het secretariaat
Telefoon: (071) 527 85 96
E-mail: criminologie@law.leidenuniv.nl

Departement/afdeling

Departement: Strafrecht & Criminologie
Afdeling: Criminologie
Kamernummer secretariaat: C1.02
Openingstijden: 09.00 tot 12.30 uur (van dinsdag t/m vrijdag)
Telefoon secretariaat: (071) 527 74 62
E-mail: criminologie@law.leidenuniv.nl

Onderwijsvormen

Hoorcolleges
Geen

Werkgroepen

  • Aantal à 2 uur: 10

  • Namen docenten: worden nader bekend gemaakt

  • Vereiste voorbereiding door studenten: De studenten worden geacht het vak Theoretische Criminologie_ te hebben gevolgd. De inhoud van dit vak is essentieel om het practicum goed te kunnen volgen. Bij de eerste werkgroep worden de studenten geacht de BlackBoard-omgeving_ voor het vak bestudeerd te hebben en de studiehandleiding practicum_ (in het werkboek en/of op Blackboard) te hebben gelezen. Bij alle volgende werkgroepen dienen zij zelf literatuur en/of andere bronnen te verzamelen, te bestuderen en te verwerken in opdrachten. Grondige voorbereiding is verplicht. Studenten dienen zich te realiseren dat het een intensief vak betreft waarbij actieve deelname en zelfstudie zijn vereist.

Andere onderwijsvorm(en)
Geen

Studiemateriaal

Verplicht studiemateriaal
Literatuur:

  • Het is van essentieel belang dat alle studenten de literatuur van het vak Theoretische Criminologie al bestudeerd hebben.

  • Peter Redman (2006)_ _Good Essay Writing, London, Sage Publications.

  • Apa (2005) Concise rules of APA style, Washington, American Psychological Association.

  • Documenten op Blackboard.

Werkboek:
Geen

Reader:
Geen

Aanbevolen studiemateriaal

  • Studenten worden geacht zelfstandig aanvullende literatuur of bronnen te raadplegen voor de te maken opdrachten.

Toetsing

Toetsvorm(en)
Gedurende de onderwijsperiode worden verschillende opdrachten gemaakt door een deel van de groepsleden. De hele groep speelt een actieve rol bij de voorbereiding en nabespreking van iedere groepsopdracht, waarbij participatie wordt beoordeeld aan de hand van deelname aan groepsdiscussies, samenvatting van literatuur, etc.

Het eindcijfer is gebaseerd op één individuele eindopdracht, het portfolio en de participatie aan de werkgroepen. Alle gemaakte werkstukken worden beoordeeld op inhoud, structuur, stijl, grammatica en literatuurgebruik. Inhoudelijke beoordelingscriteria zijn diepgang, volledigheid, consistentie, wetenschappelijke verantwoording en creativiteit.

Aanwezigheid bij alle bijeenkomsten is verplicht. Wanneer een student onverhoopt afwezig is, dan dient de student een extra opdracht te maken. Deze opdracht telt niet mee voor het eindcijfer, maar moet wel voldoende beoordeeld worden. Bij herhaalde afwezigheid zal de student worden uitgesloten van deelname aan het practicum.

Inleverprocedures
Het schriftelijk werk dient op papier te worden ingeleverd bij de docent (middels een portfolio) en/of elektronisch via Blackboard.

Examenstof
Niet van toepassing.

Ingangseis

Het is wenselijk het vak Theoretische Criminologie tegelijkertijd te volgen of al gevolgd hebben.

Rooster

Via de facultaire website: www.law.leidenuniv.nl

Inschrijving

Inschrijving voor werkgroepen via U-twist.

Digitale leeromgeving

Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.