Studiegids

nl en

Inleiding Geloofsleer en Geschiedenis van de islam

Vak
2008-2009

De islam ontwikkelde zich in korte tijd van een lokaal verschijnsel tot een van de grootste en meest verbreide religies van de mensheid. In dit college staat de historische ontwikkeling van de Islam centraal. Een overzicht zal worden gegeven van theologische, culturele, sociale, politieke en juridische ontwikkelingen.

Het college volgt in grote lijnen de chronologische ontwikkeling van de Islam (met gepaste aandacht voor de cultuurgeschiedenis) van zijn ontstaan op het Arabisch schiereiland tot zijn huidige, wereldwijde, verspreiding.

Onderwijsvorm

Combinatie hoor/werkcollege. Elke student bereidt een presentatie en een schriftelijke samenvatting voor over een hoofdstuk uit het lesboek.
De student is verplicht op het college aanwezig te zijn en actief te participeren.

Toetsing

Studenten hebben na afronding inzicht in de belangrijkste periodes in de islamitische geschiedenis wereldwijd, met een bijzondere nadruk op de formatieve periode (tot ongeveer 900) en op de geschiedenis van de islamitische wereld sinds de negentiende eeuw. Ze hebben inzicht gekregen in de historische en geografische verscheidenheid van islamitische culturen. Doordat studenten vertrouwd raken met de belangrijkste wetenschappelijk instrumenten voor verdere studie van de islamitische geschiedenis (Encyclopaedia of Islam; Index Islamicus; atlassen en andere standaardwerken) zijn zij in staat verder onderzoek op dit terrein aan te vatten.

Literatuur

*Fazlur Rahman, \‘Islam\’, University of Chicago Press, 1979 *Malise Ruthven, \‘Islam in the World\’, Oxford University Press, 2006 (3rd edition)

Opmerkingen

Deze cursus is verplicht voor eerstejaars BA studenten Islamitische theologie, Wereldgodsdiensten en Godgeleerdheid.

Deze cursus is ook toegankelijk voor keuzevakstudenten en toehoorders.

Informatie bij: Prof.dr. M.S. Berger (M.S.Berger@religion.leidenuniv.nl)