Studiegids

nl en

Hadithwetenschappen

Vak
2008-2009

De hadith is de tweede hoofdbron van de islam, zowel binnen de Soennitische als de Sji’itische hoofdstromingen van de islam. Het college besteedt aandacht aan de belangrijkste verzamelingen van de hadith, de terminologie van de hadith en aan klassieke wetenschappen die over de studie van de hadith in de islam zijn ontwikkeld.
Tenslotte wordt aandacht besteed aan moderne discussies over de authenticiteit van de hadith, zowel binnen de islamitische traditie, als binnen de westerse studie van de hadith.

Doelstelling

De student verkrijgt kennis van de inhoud van de hadith en de betekenis ervan binnen het islamitische normatieve stelsel. De student wordt tevens vertrouwd gemaakt met de methodologische aspecten van de studie van de islam, zowel in normatieve als in wetenschappelijke zin.

Onderwijsvorm

Hoor- en responsiecollege, 1x per week 2 uur. De docent presenteert gedeeltes uit de verplichte stof en discussieert met de studenten over onderdelen van de stof die zij thuis hebben bestudeerd. Aanwezigheid en actieve deelname is verplicht.

Toetsing

Schriftelijk tentamen.

Literatuur

  • M.H. Kamali, A Textbook of Hadîth Studies: Authenticity, Compilation, Classification and Criticism of Hadîth, Markfield: The Islamic Foundation, 2005.

  • Tijdens het college zullen nog enkele artikelen als aanvullende literatuur worden opgegeven.

Opmerkingen

Studenten Islamitische theologie volgen ook het werkcollege Koran en Hadith.

De verplichte bibliotheekinstructie op donderdag 9 oktober van 13.15-15.00 uur maakt onderdeel uit van dit college.