Beleid 2 gaat over de uitvoering van beleid. In dit gedeelte wordt het gat tussen beleid-op-papier en beleid-in-de-praktijk zichtbaar gemaakt. We gaan na welke factoren bepalen of, in welke mate, en op welke wijze eenmaal vastgesteld beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. We behandelen enige onderwerpen uit de theorie over beleidsuitvoering, zoals top-down versus bottom-up benaderingen, de keuze van beleidsinstrumenten, de rol van grote uitvoeringsorganisaties, en de rol van de uitvoerende ambtenaar, met name het leerstuk van de ambtelijke beleidsvrijheid. Het moet duidelijk worden uit dit onderdeel van het college, dat er tussen beleidsdroom en beleidsuitkomst een groot gat gaapt, waarin falen, fiasco’s en onbedoelde gevolgen op de loer liggen. Om die reden besteden we aandacht aan de “wet van de onbedoelde gevolgen”. Daarbij gaan we in op de maatschappelijke mechanismen die tot onvoorziene en onbedoelde gevolgen leiden.
We eindigen echter niet op deze pessimistische noot. Er is veel in beweging in de wereld van het beleid, een reeks van ontwikkelingen die wel wordt samengevat met de slogan: “from government to governance”. In een pluriforme, democratische samenleving als de onze is het uitvoeren van beleid het resultaat van de gezamenlijke inspanningen – velen zullen zeggen het onderlinge getouwtrek en geharrewar – van een groot aantal beleidsactoren, zoals politici, burgers, ambtenaren, belangenorganisaties, het middenveld, de media, et cetera. In het laatste deel van het college behandelen we de veranderende relatie tussen staat en samenleving, de veelal gefragmenteerde beleidsvelden waarin beleidsmakers opereren, de veranderende positie van nationale staten in het internationale bestel, de gevolgen die dit heeft voor beleidsontwikkeling en –uitvoering, en de steeds belangrijker rol die burgers in het openbaar bestuur spelen.. Twee begrippen staan hierbij centraal: ‘governance’ en ‘democratie’. In de bestuurskundige literatuur heet het dat beleid niet langer top-down wordt uitgevoerd maar in beleidsnetwerken. Daarnaast behandelen we de implicaties die de verplaatsing van beleid naar beleidsnetwerken en de grotere rol van burgers heeft voor de inrichting van het openbaar bestuur en de rol van de ambtenaar. Verschillende opvattingen over openbaar bestuur, zoals de klassieke Weberiaanse bureaucratie, New Public Management, en tenslotte Public Value Management worden hierbij met elkaar vergeleken.
Coordinator
Dr. S.L.Resodihardjo
Onderwijsvormen
Zeven hoorcolleges;
Drie verplichte werkgroepbijeenkomsten
Studiemateriaal
*Literatuur uit de hoorcollege reader; *Literatuur opgenomen in de werkcollegereader; *Literatuur opgenomen in de elektronische hoorcollege reader; *Steven Maynard-Moody, Michael Musheno, Cops Teachers, Counselors. Stories from the Front Lines of Public Service, University of Michigan Press, 2003 *Howlett, M., Ramesh, M. (2003) Studying Public Policy: policy cycles and policy subsystems, Oxford: Oxford University Press.
Toetsing
*Open boek tentamen *Papers in werkcollege
Ingangseis/advies
Geen
Rooster
<u>Hoorcolleges</u>:
30 oktober van 09.00-1100 in 1A 20
30 oktober van 13.00-15.00 in SA41
6 november van 13.00-15.00 in SA41
27 november van 10.00-12.00 in 1A20
4 december van 13.00-15.00 in SA41
11 december van 10.00-12.00 in 1A20
11 december van 13.00-15.00 in SA41
<u>Werkgroepen</u>: Zie Blackboard
<u>Tentamen</u>: donderdag 18/12/2008 van 13.00 – 16.00 uur in het USC
<u>Herkansing</u>: vrijdag 23/01/2009 van 13.00 – 16.00 uur in het USC
Let op! Er kunnen nog wijzigingen optreden in dit rooster.
Laatste wijziging: 21 oktober 2008
Inschrijving
Inschrijven voor het hoorcollege en het tentamen via U-twist
http://utwist.leidenuniv.nl/content_docs/inloggen/inloggen_u-twist.htm
Gebruik DLO
Blackboardmodule