Doel van het vak
Doel van het vak is: studenten voldoende kennis bij te brengen om de Europese dimensie van de andere vakken in het eerste en tweede jaar te kunnen plaatsen. Onder ‘Europees recht’ wordt hier niet alleen het gemeenschapsrecht verstaan, zoals dat door de Europese Unie/Europese Gemeenschappen wordt gevormd, maar ook het recht dat voortkomt uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). In het vak ligt de nadruk op de elementen van het Europese recht die van direct belang zijn voor de Nederlandse rechtsorde.
Daarnaast worden vaardigheden getraind om de inhoud van relevante Europeesrechtelijke regels te achterhalen en toe te passen op concrete casus. Deze vaardigheden worden getraind aan de hand van casusposities en praktische opdrachten. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het traceren van bronnen op internet. Ten slotte heeft de cursus tot doel om studenten enthousiast te maken voor de Europese dimensie van het recht.
Korte omschrijving van het vak
Het vak ‘Inleiding Europees recht’ heeft als doel voldoende Europeesrechtelijke achtergrond te bieden om de Europese dimensie van de andere vakken in het eerste en tweede jaar te kunnen plaatsen en om kennis bij te brengen over het unieke karakter van de rechtsorde van de EU.
In dit vak duidt de term Europees recht op het recht dat tot stand komt in het kader van de Europese Gemeenschappen, de Europese Unie en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het unieke karakter van de rechtsorde van de EU en de impact van het Europese recht op ons dagelijks leven, maakt het van essentieel belang daar een inleidend vak over te kunnen aanbieden, in het eerste jaar van de rechtenstudie.
Als eerste kennismaking met het Europese recht omvat het vak een selectie van de belangrijkste Europeesrechtelijke onderwerpen: de eigen rechtsorde van de EU, de basisbegrippen en Europese integratie (week 1), de institutionele structuur, bevoegdheden en besluitvorming (week 2), de interne markt (week 3) en de rechtsbescherming (week 4). In week 5 volgt een inleidend college op het gebied van de bescherming van mensenrechten.
Daarnaast worden in de werkgroepen vaardigheden getraind om de inhoud van relevante Europeesrechtelijke regels te achterhalen en toe te passen op concrete casus. Deze vaardigheden worden getraind aan de hand van casusposities en praktische opdrachten, waarbij het traceren van rechtsbronnen op internet een belangrijke plaats inneemt. Hoewel in het kader van het vak IER niet alle aspecten van het zeer omvangrijke Europese recht even uitgebreid aan de orde kunnen komen wordt in ieder geval aandacht besteed aan actuele zaken.
Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)
Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven:
Academische houding:
- kennis van en inzicht in grondslagen en systematiek van het Europese recht (EU/EG/EVRM)
Juridische basiskennis m.b.t. volgende onderwerpen:
eigen rechtsorde van de EU, de basisbegrippen en (rechts)geschiedenis van Europese integratie;
de institutionele structuur, bevoegdheden en besluitvorming in de EU/EG;
de interne markt (EG);
rechtsbescherming (EU/EG);
mensenrechten (EVRM).
Professionele vaardigheden:
traceren wetgeving (EG) en arresten (HvJ vd EG/EHRM) op internet;
lezen en analyseren van arresten van HvJ vd EG en conclusies A-G (in het Nederlands) en arresten van het EHRM (in het engels);
toepassen Europees recht op concrete casus.
Coördinator
Naam: Mw Mr.drs. L.B. Louwerse
Werkadres: KOG, B1.32
Bereikbaarheid: na afspraak
Telefoon: 071 – 527 8591
E-mail: l.b.louwerse@law.leidenuniv.nl
Departement/afdeling
Departement: Publiekrecht
Afdeling: Europees Recht
Kamernummer secretariaat: B1.21
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7746
E-mail: publiekrecht@law.leidenuniv.nl
Onderwijsvormen
Hoorcolleges
Aantal à 2 uur: 5
Namen docenten: prof.mr. L.J. Brinkhorst, prof.dr. R.A. Lawson, prof.mr. P.J. Slot
Vereiste voorbereiding door studenten: Bestudering van de in het werkboek genoemde literatuur en jurisprudentie
Werkgroepen
Aantal à 2 uur: 5
Namen docenten: diverse docenten van de afdeling Europees Recht
Vereiste voorbereiding door studenten: Nadere bestudering van de in het werkboek genoemde literatuur en jurisprudentie; voorbereiding van de casusposities die tijdens de werkcolleges worden besproken.
Studiemateriaal
Verplicht studiemateriaal
Literatuur:
- Slot, Barents & Lawson, Inleiding Europees Recht_, Wolters Noordhoff (2008, 2e editie)
Werkboek/reader:
- Werkboek ‘Inleiding Europees recht’ (werkboek en reader in één)
Toetsing
Toetsvorm(en)
Tentamen (multiple choice en één essayvraag)
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.
Eis voor deelname aan tentamens
Voor propedeuse voltijdstudenten die met ingang van 1 september 2008 de opleiding volgen, geldt als ingangseis voor het tentamen dat 80% van de werkgroepbijeenkomsten moet zijn voorbereid en bijgewoond. Deelname aan het hertentamen is slechts mogelijk wanneer voor het eerste tentamen minimaal het cijfer vier is behaald.
Voor alle propedeuse deeltijdstudenten én voor voltijdstudenten die vóór 1 september 2008 zijn begonnen, geldt geen aanwezigheidsplicht voor de werkgroepen. Deelname aan het hertentamen is mogelijk zonder het eerste tentamen te maken. Echter, studenten die het eerste tentamen maken moeten minimaal het cijfer 4 halen, om deel te mogen nemen aan de herkansing. Deze studenten dienen zichzelf aan te melden voor werkgroeponderwijs en tentamens via U-twist.
Ingangseis
Geen
Rooster
Via de facultaire website: www.law.leidenuniv.nl
Inschrijving
Inschrijving werkgroepen via U-Twist
Digitale leeromgeving
Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard. Hier zullen regelmatig aanvullende onderwijsdocumenten op worden geplaatst.