Studiegids

nl en

International Business & Management

Vak
2009-2010

Beschrijving

De collegecyclus heeft als eerste doelstelling de student kennis te laten nemen van de meest actuele literatuur en debatten op het gebied van de ontwikkelingen in de wereldeconomie en internationaal strategisch management. Belangrijkste themas die worden behandeld zijn onder andere de discussie over het fenomeen globalisering en de debatten over de rol van de staat en op de positie die de zogeheten Trans National Corporations (de multinationals) spelen in het proces van vermeende globalisering.
In de tweede plaats geldt als uitgangspunt dat de student niet alleen leert welke theorieën worden toegepast maar dat hij of zij ook kritisch leert kijken naar de toepasbaarheid van deze theorieën en de debatten die daar over worden gevoerd in de literatuur.
In de derde plaats wordt de student aangemoedigd zijn of haar eigen kritische denkvermogen te stimuleren door zelfstandig extra literatuur te zoeken.
In de vierde plaats leert de student de informatie te ordenen en er een goede presentatie over te geven.
Ieder nieuw onderdeel zal door een of meerdere studenten worden voorbereid door middel van een presentatie. Deze studenten presenteren de opgegeven stof en verdiepen, becommentariëren of bekritiseren de literatuur met behulp van extra materiaal. Van de overige studenten wordt verwacht de aangegeven literatuur gelezen en bestudeerd te hebben. Voor ieder college dient de individuele student in ieder geval een discussievraag over de bestudeerde stof schriftelijk in te leveren en uit te werken.
Dit blok is een intensief blok, opgezet als een werkcollege. Tijdens de cyclus maken de studenten enkele papers aan de hand van de cases. De studenten geven eveneens van in ieder geval van de cases een presentatie. Er is geen schriftelijk tentamen.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toegangseisen

Om te kunnen starten met dit vak moet je het basisvak Internationaal Management en Wereldeconomie hebben gehaald.

Literatuur

Dicken, Peter (2007), Global Shift, mapping the changing contours of the world economy (5e druk), London: Sage Publications

Toetsing

Participatie, papers nav cases en presentatie.

Rooster

Het rooster wordt gepubliceerd op de site van de PraktijkStudies

Informatie

Bij de docent G. Eisenloeffel of bij het secretariaat PraktijkStudies .

Aanmelden

Aan het einde van het eerste semester krijg je bericht van het secretariaat over aanmelding.

Blackboard

Bij deze cursus wordt gebruik gemaakt van blackboard.

Opmerkingen

-