Studiegids

nl en

Inleiding Dramatische Media

Vak
2009-2010

In een reeks hoor- en kijkcolleges oriënteren wij ons op de mediumspecifieke eigenschappen van theater en film. In het eerste blok bespreken we de verschillende middelen die film- en theatermakers tot hun beschikking hebben om verhalen te vertellen. We kijken daarbij onder andere naar dialoog, acteerstijlen, licht, decor, cinematografie, editing, en het gebruik van geluid en muziek. De opgedane inzichten zullen worden getoetst tijdens een bezoek aan een theatervoorstelling en een filmvertoning. Daarnaast zullen we aan de hand van een tweetal rondleidingen en een workshop met een theatermaker de theaterpraktijk bestuderen.

In blok twee staat elke week een ander dramatisch genre centraal. Tijdens elk college zullen de belangrijkste kenmerken en de historische ontwikkeling van dit genre – in zowel film als theater- besproken worden. Aan de orde komen onder andere: tragedie, komedie, mysteriespel, kammerspiel, politiek theater, documentaire, en opera.

Rooster

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/alacarte/alacarte_inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/contractonderwijs/inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

Oriëntatie op de mediumspecifieke eigenschappen van theater en film.

Toetsing

Tentamen en Paper.

Informatie

Bij de docent