Studiegids

nl en

Instituties van de Europese Unie

Vak
2009-2010

Beschrijving

Zonder herkenningspunten of een landkaart is het moeilijk de weg te vinden in een oerwoud. Zonder kennis van de spelregels is het bekijken of beoefenen van de meeste sporten zinloos. Zonder kennis van de belangrijkste instellingen van een politiek stelsel is het onmogelijk om dit stelsel te begrijpen, laat staan te bestuderen. Dit geldt in nog sterkere mate voor een complex politiek systeem als de Europese Unie dat voortdurend aan verandering onderhevig is.
De cursus ‘Instituties van de Europese Unie’ heeft tot doel studenten herkenningspunten bij te brengen, een landkaart te bieden binnen het Europese oerwoud van instellingen en besluitvormingsprocedures.
Gedurende deze basiscursus wordt u achtereenvolgend bekend gemaakt met de belangrijkste Europese instellingen – de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, het Europees Parlement en het Europese Hof van Justitie –besluitvormingsprocedures en beleidsterreinen. Hierbij komen ook actuele thema’s aan bod als de uitbreiding van de Europese Unie met Turkije en het Wijzigingsverdrag.
De cursus valt in drie delen uiteen. In het eerste deel van de cursus wordt de achtergrond van de Europese Unie geschetst. Hierbij komen kort de geschiedenis van de instituties en de verklarende theorieën van Europese integratie aan bod. Dit om de noodzaak van instituties voor het Europese eenwordingsproces te kunnen duiden.
In het tweede deel wordt inhoudelijk ingegaan op de instituties van de Europese Unie. Hierbij is het doel om een indruk op te doen van de werking, taken, bevoegdheden en samenstelling van de belangrijkste instituties op Europees niveau.
Met deze kennis in het achterhoofd wordt vervolgens in het derde deel gekeken naar de wijze van besluitvorming en de begrotingscyclus binnen de Europese Unie.

Onderwijsvorm

Hoorcollege en werkcollege

Toegangseisen

Minimaal BSA (40 ects).

Leerdoelen

  • Kennisoverdracht van de belangrijkste instituties, besluitvormingsprocedures en beleidsterreinen van de Europese Unie

  • Het plaatsen van deze kennis over Europese instituties in een breder historisch en theoretisch kader

  • Het vertalen van de opgedane theoretische kennis over de werking van instituties naar de praktijk van Europese politiek.

Studielast

5 ECTS = 140 studiebelastingsuur.

Literatuur

John Peterson en Michael Shackleton, _The Institutions of the European Union _(Oxford University Press : 2006, 2nd edition). isbn-nummer 0199279004

Toetsing

Het eindcijfer van de cursus is afhankelijk van het mid-term tentamen (1/3 van het eindcijfer) en het schriftelijk eindtentamen (2/3 van het eindcijfer). Deelname aan beide toetsingen is verplicht.

Rooster

Wordt gepubliceerd op de website.

Informatie

Bij het secretariaat van PraktijkStudies.

Aanmelden

Via U-Twist aanmelden voor de PraktijkStudie Europese Unie Studies vanaf 29 juni 2009.

Blackboard

Ja. ### Opmerkingen

-