Studiegids

nl en

Taaltraining Grieks

Vak
2009-2010

Beschrijving

(B-C-groep)
In deze cursus ligt de nadruk op verdieping van de kennis van morfologie, stamtijden, syntaxis, tekstgrammatica en vocabulaire. De kennis die in het eerste semester is opgedaan in de cursussen Taalverwerving wordt nu in de praktijk gebracht bij het lezen en interpreteren van een aantal Griekse prozateksten (ca. 10 pp. OCT); zo wordt de taalvaardigheid verder uitgebouwd.
(A-groep)
Deze cursus sluit aan op de taalverwervingscursussen voor studenten zonder Grieks in de vooropleiding (taalverwerving 1a en 2a) in het eerste semester. Deze cursus biedt een afronding en verdieping van de taalvaardigheidstraining, mede ter ondersteuning van de literatuurblokken Plato en tragedie, die parallel met deze cursus gegeven worden.
We herhalen en verdiepen delen van de stof van het eerste semester, en richten ons daarbij speciaal op de syntaxis van het werkwoord (tempus en aspect, modi, diathese, infinitivus en participium, bijzinnen).
Als hoofdmoot van het blok lezen we een groot deel van de redevoering I van Lysias. Het eerste gedeelte van deze tekst is al in de cursus taalverwerving 2a behandeld; het verhalende gedeelte (de narratio 6-27) lezen de studenten zelfstandig met behulpt van de COO-module Hermes die speciaal voor dit doel door de opleiding ontwikkeld is. Bij de lectuur ligt de nadruk op taalvaardigheid (morfologie, syntaxis, informatiestructuur en tekstsamenhang); daarnaast zal ook enige aandacht besteed worden aan het persuasieve karakter van de tekst.

Onderwijsvorm

Responsiecollege

A la carte- en Contractonderwijs

Niet beschikbaar voor A la carte- of Contractonderwijs.

Toegangseisen

Dit college is toegankelijk voor BA1-studenten GLTC.

Leerdoelen

  • Consolidering en verdieping van elementaire kennis op het gebied van morfologie, stamtijden, vocabulaire, syntaxis. – Uitbreiding van de vertaalvaardigheid.
    In het leerlijnen-overzicht kan je vinden welke academische vaardigheden je bij dit vak oefent, en hoe deze bijdragen tot het bereiken van de eindtermen van de opleiding.

Studielast

2.5 ects

Literatuur

  • G.F. Diercks en J. Pennock, Kleine Griekse Grammatica, negentiende druk Bussum (Paul Brand) (ISBN 90 228 8504 6).

  • Syllabus Grieks: Basiswoordenlijst & Klankleer & Syntaxis.

  • Syllabus met teksten en aantekeningen (verkrijgbaar bij het Studiepunt Letteren) (alleen B- & C-groep).

  • Syllabus bij Lysias I (verkrijgbaar bij het Studiepunt Letteren) (alleen A-groep)

  • A. Rijksbaron, S.R. Slings, P. Stork, G.C. Wakker, Beknopte Syntaxis van het Klassiek Grieks, Emmeloord (Hermaion) 2000 (ISBN 90 5027 101 4)

  • Een (school)woordenboek, bijvoorbeeld: J.F.L. Montijn & W.J.W. Koster, Grieks-Nederlands Woordenboek, Zwolle (Tjeenk Willink), alleen antiquarisch verkrijgbaar, of: F. Muller, J. Thiel & W. den Boer, Beknopt Grieks-Nederlands Woordenboek, Groningen (Wolters-Noordhoff); beide willekeurige druk

Toetsing

Schriftelijk tentamen met vragen over grammatica, vocabulaire en syntaxis, vragen over gelezen tekst en vertaling van ongelezen tekst. Dit is een deeltoets die samen met het tentamen’ Taaltraining Latijn’ , een eenheid van 5 ects vormt.

Rooster

Rooster BA1

Informatie

Dr A.M. Rademaker