Studiegids

nl en

Latijn poëzie: Vergilius, Aeneis: begin, midden en slot

Vak
2009-2010

Beschrijving

Vergilius’ Aeneis is een episch gedicht over een zwerftocht en oorlog, heldendom, liefde en dood. Dus een Romeinse imitatie en combinatie van de Ilias and Odyssee? Ja en nee. Het gedicht lijkt sterk op Homerus in bepaalde aspecten van zijn structuur, inhoud en uitdrukkingswijze, maar houdt zich toch bezig met geheel andere thema’s en ideeën. Paradoxaal genoeg is Vergilius juist als hij Homerus in herinnering roept het origineelst. In het blok zal deze strijdvraag worden verkend door ons te concentreren op de cruciale fasen van het gedicht: begin, midden en slot. Geselecteerde gedeelten van de boeken 1, 6, 7 and 12 (ca 1500 versregels in totaal) zullen worden voorgeschreven voor ‘close reading’ in het Latijn; de rest van de Aeneis dient te worden gelezen in een moderne vertaling.

Onderwijsvorm

Hoorcollege/ werkcollege en zelfstudie. Enkele colleges zullen in het Engels worden gegeven.

A la carte- en Contractonderwijs

Niet beschikbaar voor A la carte- of Contractonderwijs.

Toegangseisen

Deze cursus is toegankelijk voor BA2-studenten GLTC

Leerdoelen

Kennis:
Inleiding in de kenmerkende eigenschappen van het Vergiliaanse epos. Kennis van de bijzondere betekenis van (i) het concept intertekstualiteit voor een Augusteïsche dichter; (ii) het concept ‘ecphrasis’. Vaardigheden:
Vergroting van de leesvaardigheid Latijn en oefening in het zelfstandig lezen met behulp van een commentaar. Aandacht voor interpretatie, zowel van kleine structuren d.m.v. ‘close reading’ als van grotere samenhang.
Contextualisering en inzicht:
Reflectie over (i) het verschil tussen Romeinse en moderne opvattingen over originaliteit; (ii) traditionele and (post-)moderne concepties van de rol van de lezer bij de interpretatie.
In het leerlijnen-overzicht kan je vinden welke academische vaardigheden je bij dit vak oefent, en hoe deze bijdragen tot het bereiken van de eindtermen van de opleiding.

Studielast

5 ects

Literatuur

R.D. Williams (ed.), Virgil. Aeneid. Vol. I (Boeken I-VI), Londen 1972, vele herdrukken; Vol. II (Boeken VII-XII), Londen 1973, vele herdrukken.

Toetsing

Schriftelijk tentamen aan het eind van het blok over de collegestof en de (grotendeels zelfstandige) lectuur van het aangegeven pensum.
Minimumeisen voor aanwezigheid, deelname en voorbereiding zullen worden gesteld en aangegeven aan het begin van het blok

Rooster

Rooster BA2

Informatie

Mw prof. dr J. Booth

Aanmelden

nvt

Blackboard

Voor basisinformatie en mededelingen wordt gebruik gemaakt van blackboard. ### Opmerkingen

nvt