Studiegids

nl en

Werkcollege BA 3 Grieks Taalkunde: Tragische helden over het verleden

Vak
2009-2010

Beschrijving

In de tragedie wordt veel gesproken over het verleden. Fouten, misstappen en crises uit de voorgeschiedenis van het drama zijn voor de personages aanleiding om in actie te komen, en veelal om de zaken daarmee nog verder te compliceren.
In dit college onderzoeken we hoe personages bij Euripides praten over het verleden. Wat is voor hen de essentie van verleden gebeurtenissen, waarom zien zij in het verleden een aanleiding tot hun huidige handelen, en hoe proberen zij hun gesprekspartners van hun zienswijze te overtuigen?
In dit college zetten we de middelen van de moderne taalkunde in voor de interpretatie van representatieve passages uit een aantal tragedies van Euripides. We onderzoeken daarbij verschillende soorten passages (o.a. prologen, bodeverhalen, debatscènes) en analyseren die met behulp van moderne theorievorming ten aanzien van teksttypologieën (o.a. Carlota Smith Modes of Discourse 2003), dramatheorie en rhetorica. Bij onze taalkundige analyses van de Griekse tekst letten we met name op het verbaal aspect en het gebruik van interactionele partikels; daarnaast zal er ook aandacht zijn voor focalisatie en het gebruik van evaluatieve termen. Zo kunnen de interactie tussen het tragische personage en zijn adressanten (en de toeschouwers) gedetailleerd in kaart brengen, en op basis daarvan bekijken welke functie een specifieke scène heeft binnen de context van de tragedie als geheel.

Onderwijsvorm

Werkcollege

A la carte- en Contractonderwijs

Niet beschikbaar voor A la carte- of Contractonderwijs.

Toegangseisen

Dit college is bedoeld voor BA3-studenten GLTC.

Leerdoelen

Onderzoeksvaardigheden (BA gevorderd niveau): materiaal selecteren, analyseren en beoordelen; een probleemstelling formuleren; opzetten en uitvoeren van een onderzoek van middellange omvang met betrekking tot een semi-complexe onderzoeksvraag; formuleren van een beargumenteerde conclusie. Dit alles met inachtneming van de relevante methoden en technieken van de discipline.
Mondelinge presentatie (BA gevorderd niveau): uitwerken onderzoeksresultaten in een helder en beargumenteerd referaat van middellange duur (30-45 min.), met gebruikmaking van relevante illustratie- of multimediale technieken.
Actieve deelname aan vakinhoudelijke discussie op gevorderd BA niveau.
Schriftelijke presentatie (BA gevorderd niveau): presentatie van de onderzoeksresultaten in een beknopte paper van max. 10 bladzijden.
In het leerlijnen-overzicht kan je vinden welke academische vaardigheden je bij dit vak oefent, en hoe deze bijdragen tot het bereiken van de eindtermen van de opleiding.

Studielast

5 ects

Literatuur

Fragmenten uit verschillende tragedies van Euripides, onder meer Andromache, Electra, Troades, Phoenissae, Orestes en eventueel Hippolytus en Bacchae.
Voor de Griekse tekst gaan we uit van de OCT (Murray of Diggle);
verder worden studenten geacht de behandelde tragedies in vertaling te lezen (bijv. die van Gerard Koolschijn).
De meeste secundaire literatuur zal op een collegeplank in de Studiezaal beschikbaar zijn.

Toetsing

Mondelinge presentatie (referaat) over een tekstpassage uit een tragedie van Euripides.
Uitwerking van de resultaten van die presentatie in een bondige schriftelijke analyse van dezelfde passage van max. 10 bladzijden (paper).
Deelname aan de discussie op college.
Deze onderdelen worden gewogen in een verhouding van 30 % – 50 % – 20 %.

Rooster

Rooster BA3

Informatie

dr A.M. Rademaker

Aanmelden

Aanmelden via U-twist (kiezen voor “GLTC” in de lijst met administraties)

Blackboard

Handouts bij de presentaties worden tevoren in Blackboard gepubliceerd, zodat alle deelnemers in staat zijn het college voor te bereiden

Opmerkingen

Niet van toepassing.