Studiegids

nl en

Corpus Eroticum: Ovid’s Amores and the female figure.

Vak
2009-2010

Beschrijving

Corpus eroticum: Ovidius’ Amores en de vrouwelijke gestalte.
De drie boeken met elegische gedichten die we kennen als Ovidius’ Amores gaan over een corpus eroticum en vormen tegelijkertijd ook in literaire zin een corpus eroticum. De gedichten beschrijven niet alleen de relatie van een minnaar met verscheidene seksueel aantrekkelijke vrouwen – bovenal de mooie Corinna – maar ook de relatie van een dichter met zijn genre. De interactie tussen beide zal worden onderzocht door middel van een verscheidenheid aan ‘close-reading’-technieken, met inbegrip van intertekstuele and metapoëtische interpretatieve benaderingen. Het werkcollege zal gebaseerd zijn op een kernpensum, dat bestaat uit Amores I en II in het Latin (60 pagina’s) en Amores III voornamelijk in vertaling.

Onderwijsvorm

Werkcollege. Sommige inleidende colleges zullen in het Engels gegeven worden.

A la carte- en Contractonderwijs

Niet beschikbaar voor A la carte- of Contractonderwijs.

Toegangseisen

Niet van toepassing.

Leerdoelen

Kennis: Verruiming en verdieping van de kennis van Latijnse liefdeselegie (cf. BA1). Verdieping van de kennis van de Latijnse stijlkunde en taalwetenschap. Verdieping kennis genreconventies. Toepassing theoretische kennis (b.v. op het gebied van de intertekstualiteit en de metapoetica).
Vaardigheden: wetenschappelijk werken, in het bijzonder aangaande de interpretatie naar aanleiding van zowel traditioneel-filologische als ook literatuur-theoretische vraagstellingen. Houden van een referaat, opzetten van een uitgebreid en grondig gedocumenteerde hand-out alsmede discussievaardigheden.
In het leerlijnen-overzicht kan je vinden welke academische vaardigheden je bij dit vak oefent, en hoe deze bijdragen tot het bereiken van de eindtermen van de opleiding.

Studielast

5 ects

Literatuur

  • Tekst: (1) J.A. Barsby (ed.) Ovid. Amores Book 1, Oxford, 1973 (herdruk Bristol 1991);

  • Tekst: (2) J. Booth (ed.), Ovid, Amores II, Aris & Phillips, Warminster 1991 (hereditie 1999, 2007).
    De hele tekst van de Amores in moderne vertaling moet door iedereen tevoren gelezen worden; ook boek 1, gedichten 1 t/m 5 in het Latijn. De rest van het pensum Latijn moet vóór het einde van de eerste blok grondig gelezen worden.

Secundaire literatuur:

  • R. Armstrong, Ovid and his Love Poetry. London 2005.

  • B.W. Boyd, Ovid’s Literary Loves. Influence and Innovation in the Amores. Ann Arbor, Michigan 1997.

  • A.M. Keith, ‘Corpus eroticum: : elegiac poetics and elegiac puellae in Ovid’s Amores’, Classical World 88 (1994), 27-40.

  • P.E. Knox (ed.), Oxford Readings in Ovid. Oxford 2006.

  • M. Wyke, The Roman Mistress. Ancient and Modern Representations. Oxford 2002.

Toetsing

Mondeling referaat en uitgebreide handout. Toets van de kennis van de Latijnse tekst ergens in het midden van het college.
Minimumeisen voor aanwezigheid, deelname en voorbereiding zullen worden aangegeven aan het begin van het blok.

Rooster

Rooster BA3

Informatie

j.booth@hum.leidenuniv.nl

Aanmelden

Niet van toepassing

Blackboard

Blackboard zal gebruikt worden voor basisinformatie en mededelingen.