Studiegids

nl en

Werkcollege Papyrologie: ‘Cleopatra’s Laatste Avondmaal’:

Vak
2009-2010

Beschrijving

Decennia voordat de Romeinen in 30 v.Chr. Egypte veroverden, waren zij reeds doorgedrongen in invloedrijke posities binnen het Ptolemaeïsche bestuur. Sommige geleerden zijn daarom van mening dat de romanisering van Egypte al vóór de slag bij Actium begonnen is.
Het is echter ook mogelijk dat veranderingen binnen Egypte in die laatste jaren voor de daadwerkelijke verovering voortzettingen waren van eerder door de Ptolemaeën ingevoerd beleid. Tijdens dit college worden tot nu toe weinig bestudeerde, originele bronnen uit de eerste eeuw v.Chr. onderzocht om de waarheid te achterhalen.

Onderwijsvorm

werkcollege

Toegangseisen

Minimaal VWO-niveau Grieks en/of Demotisch; Inleiding tot de Papyrologie

Leerdoelen

De student maakt van dichtbij kennis met en neemt deel aan papyrologisch onderzoek. De student is in staat om in het kader van een bepaald onderzoek zelfstandig een of meer papyrusteksten of andere relevante bronnen te bestuderen, er de passende literatuur bij te zoeken, en de uitkomst van het onderzoek zowel mondeling als schriftelijk te presenteren.

Studielast

Studielast: – totale studielast voor de cursus: 10 ects = 280 uur. – uren die aan het volgen van college worden besteed: 2 uur p.w. x 14 weken = 28 uur – tijd voor het voorbereiden van de colleges, het voorbereiden van een referaat en een schriftelijke paper: 252 uur.

Literatuur

L. Capponi, Augustan Egypt: the creation of a Roman province (New York–London, 2005). Hoeft niet vooraf bestudeerd te worden; te lezen op het Papyrologisch Instituut.

Toetsing

Beoordeling participatie inclusief referaat en paper

Rooster

link

Informatie

Bij docenten tel. 071-5272906

Aanmelden

Bij de docenten.

Blackboard

Blackboard wordt gebruikt voor mededelingen, specificatie huiswerk en opdrachten, verspreiding handouts en links naar papyrologische websites (met bijv. foto’s van behandelde teksten) die tijdens de colleges ter sprake zijn gekomen.

Opmerkingen

Niet van toepassing.