Studiegids

nl en

Literatuur zonder grenzen - Middelnederlandse teksten in Duitse adelsbibliotheken

Vak
2009-2010

Beschrijving

De netwerken van de Nederlandse literatuur uit de Middeleeuwen strekten zich uit tot ver over de huidige landsgrenzen in Duitse steden, kloosters en hoven. Dit college is gewijd aan een zeer rijke en van oorsprong Nederlandse tekstverzameling die alleen is overgeleverd in twee prachtig geïllustreerde handschriften uit de omgeving van Trier. De boeken bevatten grote stukken uit de Tafel vanden kersten gelove, (oorspronkelijk geschreven voor de graaf van Holland door de dominicaanse hofkapelaan Dirc van Delft aangevuld met (vertaalde) vorstenspiegels en dialogen die verder niet in het Nederlands bewaard zijn gebleven).
De Trierse versie van de Tafel circuleerde in het literaire netwerk van de Duitse edelvrouwe Margaretha von Rodemachern (1426-1490). Zij was de eigenares van een zeer bijzondere bibliotheek – deels afkomstig uit de erfenis van haar beroemde moeder, Elisabeth van Lotharingen, die zelf enkele Franse ridderromans naar het Duits vertaald had.
In het college zullen we de teksten uit de Trierse Tafel inventariseren, onderzoeken en plaatsen in de context van de Nederlandse en Duitse literatuur. We bepalen de herkomst van de teksten en gaan in op de literatuurinteresse van de vijftiende-eeuwse adel, in het bijzonder naar aanleiding van de boeken van Margarethe von Rodemachern. Zo zal de Trierse Tafel worden geplaatst in een breder verband van West-Europese hofliteratuur.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toegangseisen

Een BA-diploma Nederlandse taal en cultuur of een vergelijkbaar diploma.

Leerdoelen

Studenten verdiepen zich in de tekstcultuur van de late Middeleeuwen; dat wil zeggen zowel de productie, receptie en overlevering van literatuur, als de artistieke, ideologische, politieke en religieuze context daarvan. Studenten doen ervaring op met benaderingswijzen van literatuur die nog niet aan nationale grenzen gebonden was. Zij kunnen in werkstukken de culturele dynamiek van de vijftiende-eeuwse aristocratie bestuderen, zich verder bekwamen in filologisch werk bij het ontrafelen en onderzoeken van individuele teksten of onderzoek doen naar de rol van adellijke vrouwen in het literaire leven. Het college is onder meer toegankelijk voor MA-studenten Nederlands, Duits, Geschiedenis en Religieuze wetenschappen op het terrein van de mediëvistiek. Deelnemers presenteren hun bevindingen in een wetenschappelijk verantwoord betoog, zowel mondeling als schriftelijk.

Studielast

-

Literatuur

Nader op te geven.

Toetsing

Referaat (30%) en werkstuk (70%).

Rooster

Zie het rooster van de opleiding Nederlandse taal en cultuur.

Informatie

Geert Warnar, Opleiding Nederlandse Taal en Cultuur (WSD-complex, gebouw 1167, kamer 103a). Tel. 071-5272158. Email: g.warnar@hum.leidenuniv.nl

Aanmelden

Via U-Twist.

Blackboard

Ja

Opmerkingen

Aan het begin van het college wordt een beschrijving van het college op Blackboard geplaatst. Daarop staat (zoveel mogelijk) van week tot week de collegestof aangegeven, alsmede de voorbereiding die van de studenten wordt gevraagd.