Beschrijving
Beatrijs wordt tot de canon van de Nederlandse literatuurgeschiedenis gerekend. Het is dan ook een aansprekend verhaal over vriendschap en trouw. Beatrijs is kosteres in een klooster. Ze verlaat het klooster om haar geliefde te volgen, wordt na verloop van tijd door hem verlaten, leidt aansluitend een leven in zonde, keert uiteindelijk terug naar het klooster, en ontdekt dat Maria tijdens haar afwezigheid haar taken heeft waargenomen. De historica Anneke Mulder-Bakker heeft de Beatrijs in 2002 bestudeerd in relatie tot de andere teksten in het handschrift (ca. 1360-70). Ze plaatst de inhoud van het handschrift in de traditie van de Antwerpse literatuur uit de eerste helft van de 14e eeuw (Jan van Boendale), brengt het handschrift in verband met Brussel en karakteriseert het als ‘Hausbuch’, een boek waarin teksten bijeen zijn gebracht voor een goed functionerend huisgezin. In dit college wordt de hypothese van Mulder-Bakker nader onderzicht. Is het laatste woord nu inderdaad gesproken?
Onderwijsvorm
Werkcollege
Toegangseisen
-
Leerdoelen
Studenten doen kennis op over Beatrijs, ook in relatie tot de andere teksten die in het handschrift voorkomen. Ze vormen zich een beeld van de Antwerpse literatuur uit de eerste helft van de 14e eeuw (Jan van Boendale), van productieomstandigheden van contemporaine handschriften, en van de maatschappelijke context, waarin leken zich steeds nadrukkelijker gaan interesseren voor een persoonlijke religieuze levensstijl. Studenten maken (nader) kennis met mogelijkheden en beperkingen van de benadering van literatuur via verzamelhandschriften.
Studenten oefenen in het verkennen en afbakenen van een onderzoeksterrein, het formuleren van een probleemstelling, het doen van onderzoek (inclusief bibliografisch zoekwerk), alsmede in het presenteren van hun bevindingen in een wetenschappelijk verantwoord betoog. Het college biedt training in mondeling en schriftelijk presenteren, en in onderzoeks- en samenwerkingsvaardigheden.
Studielast
-
Literatuur
Wim van Anrooij e.a., Al t’Antwerpen in die stad. Jan van Boendale en de literaire cultuur van zijn tijd. Amsterdam, 2002. Nederlandse Literatuur en Cultuur in de Middeleeuwen 24.
Beatrijs. Een middeleeuws Maria-mirakel. Vertaald door Willem Wilmink, met een inleiding en een teksteditie door Theo Meder. Amsterdam, 1995.
Toetsing
Referaat (30%) en werkstuk (70%). Beide gaan over een onderwerp naar keuze.
Rooster
Zie het rooster van de opleiding Nederlandse taal en cultuur.
Informatie
Wim van Anrooij, Opleiding Nederlandse Taal en Cultuur (WSD-complex, gebouw 1167, kamer 101a). Tel. 071-5272121. E-mail: Prof.dr. Wim van Anrooij.
Aanmelden
Via U-Twist.
Blackboard
Ja.
Opmerkingen
Aan het begin van het college wordt een beschrijving van het college op Blackboard geplaatst. Daarop staat (zoveel mogelijk) van week tot week de collegestof aangegeven, alsmede de voorbereiding die van de studenten wordt gevraagd.