Studiegids

nl en

Geschiedenis van het Oude Israël

Vak
2009-2010

De geschiedenis en maatschappij van het Oude Isra?in het spanningsveld van volken en machten in het Oude Nabije Oosten in de loop der tijd zijn nogal onvoldoende bekend: de Bijbel als historische bron werpt vele vragen en problemen op, terwijl er alleen weinig buiten-Bijbelse informatie (zoals administratieve teksten, persoonlijke brieven, archeologische opgravingen e.d.) beschikbaar is. Alleen een voorzichtige poging om deze verschillende gegevens met elkaar te confronteren kan een zinnig en enigszins betrouwbaar beeld opleveren.

Rooster

Voor het rooster en latere eventuele wijzigingen klik hier.

Onderwijsvorm

Hoorcollege.

A la Carte- en Contractonderwijs

Niet beschikbaar voor A la carte- of Contractonderwijs.

Leerdoelen

Het doel van het college is de deelnemers een indruk te geven van verschillende aspecten van de geschiedenis en de instellingen van het Oude Israël op grond van een breed spectrum van gegevens, alsmede van de methodologische problemen voor de geschiedschrijving. Bijzondere aandacht zal besteed worden aan de vraag wat daarin de specifieke bijdrage is van de Hebreeuwse en Aramese inscripties uit de tijd van de Bijbel.

Literatuur

De teksten van de inscripties worden op college uitgedeeld. Behalve de collegestof dient men voor het tentamen te bestuderen één van de traditionele wetenschappelijke inleidingen; zeer geschikt is bijv. H. Donner, Geschichte des Volkes Israel und seiner Nachbarn, 2 delen, 3e ed. Göttingen 2000–2001.

Toetsing

Schriftelijk tentamen met enkele essayvragen.

Informatie

Prof.dr. H. Gzella Telefoon: 071-527 2255.

Blackboard/webpagina

Niet van toepassing.

Overzicht

Na een algemeen historisch overzicht en het conventionele chronologische kader wordt aan de hand van een nauwkeurige analyse van een aantal inscripties de volgende aspecten besproken de inhoud problemen bij de interpretatie van de inscripties hetgeen de inscriptie aan onze kennis van het Oude Israël bijdraagt, en in hoeverre onze kennis van de Bijbel een licht werpt op de vondst. De opgegeven literatuur dient als achtergrondinformatie en wordt niet expliciet op het college besproken.

Opmerkingen

Aanmelden via U-twist