Studiegids

nl en

Geschiedenis van de Europese Unie

Vak
2009-2010

Beschrijving

Jean Monnet Module: De Geschiedenis van de Europese Unie
Vijf jaar na het einde van de oorlog zetten twee aartsvijanden, Frankrijk en Duitsland, de stap naar een nieuwe vorm van internationale organisatie belast met het beheer van hun kolen- en staalindustrie. De oorspronkelijke douane-unie voor de kolen- en staalsector is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige gemeenschappelijke markt en een gedeeltelijke economische en monetaire unie. De bevoegdheden van deze unie zijn bovendien uitgebreid naar andere dan economische sectoren, zoals migratie, misdaadbestrijding, sociale regelgeving en het buitenlands en veiligheidsbeleid. Daarnaast is ook het lidmaatschap uitgebreid van de oorspronkelijke zes lidstaten naar de huidige unie van 27, en dat aantal zal ook in de toekomst nog verder stijgen.
Deze collegereeks analyseert het ontstaan en de ontwikkeling van de Europese Unie vanuit een probleemgerichte benadering. Centraal staat de vraag: met welke problemen werden deze landen geconfronteerd, en waarom zagen zij een supranationale aanpak als de meest geëigende oplossing? Er wordt ook ingegaan op de vraag waarom het “proces” van Europese integratie soms lijkt te stagneren en waarom hervormingen op terreinen als het bestuur en de landbouw zo moeizaam en teleurstellend lijken te verlopen.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges en 2 werkgroepbijeenkomsten.

Toegangseisen

Minimaal BSA (40 ects).

Leerdoelen

Inzicht in de belangrijkste feiten van na de Tweede Wereldoorlog in het proces dat geleid heeft naar de oprichting van de Europese Unie. De cursus maakt gebruik van een probleemgerichte benadering om de politieke keuzes en de argumenten voor het accepteren van supranationale structuren te verklaren. Ook wordt geprobeerd de successen van de diverse beleidskeuzes te evalueren.
Van studenten wordt verwacht dat ze kennis hebben van:

  • De timing en aard van belangrijke beleidsmaatregelen

  • De ontwikkeling van het proces van besluitvorming

  • De belangrijkste begrippen van het Euro-jargon

Studielast

140 uur.

Literatuur

Onder voorbehoud

  • D. Dinan, Europe Recast: A History of European Union, Palgrave Macmillan, London, 2004. ISBN 0333987349

Toetsing

Tussentoetsen en eindtentamen.

Rooster

Het rooster wordt gepubliceerd op de site van de PraktijkStudies.

Informatie en aanmelding

Bij de docent D.M. Oude Nijhuis (dus niet via U-Twist!)

Blackboard

De cursus wordt ondersteund door de website van de Master European Union Studies en maakt gebruik van Blackboard.

Aanmelden

Zie aanmeldingsprocedures.

Opmerkingen

-