Studiegids

nl en

S & O: Coöperatie en Conflict

Vak
2009-2010

De mens is een sociaal wezen. Een belangrijk deel van ons leven speelt zich af in groepen en organisaties. Dit heeft grote voordelen omdat mensen op deze manier doelen kunnen verwezenlijken die ze niet alleen voor elkaar krijgen. Het heeft echter ook nadelen omdat samenwerken en conflict vaak hand in hand gaan. Om dit dilemma dat ten grondslag ligt aan conflict en coöperatie op te lossen, kunnen mensen onderhandelen. Dit is een constructieve manier om conflicten op te lossen. We zullen aandacht besteden aan het verschil tussen twee partijen en meerdere partijen, maar ook aan cultuur, emoties en cognities. Als onderdeel van deze cursus wordt tevens een expert op het gebied van conflicthantering uitgenodigd.

Coördinator

Dr. Fieke Harinck
Kamer 2A33
Tel: +31 (0)71 527 5344
E-Mail: sharinck@fsw.leidenuniv.nl

Doelstelling(en)

In de colleges zullen studenten kennismaken met manieren om conflicten op te lossen. Centraal staat literatuur over onderhandelen, maar er zal ook aandacht worden besteed aan andere mixed-motive situaties. In de werkgroep zullen studenten een aspect van conflicthantering verder uitdiepen door het schrijven van een onderzoeksvoorstel en het kritisch lezen van artikelen. Dit geeft een balans tussen reproductie van theoretische kennis in de colleges en integratie/verdieping van kennis in de werkgroep.

Studiemateriaal

  • Colleges: Negotiation (vijfde of zesde editie) van Lewicki, Barry en Saunders. Uitgeverij McGraw-Hill. Daarnaast zullen er ook nog artikelen via Blackboard worden aangeboden.

  • Werkgroepen: literatuur wordt bekend gemaakt in de werkgroep.

Toetsing

Het eindcijfer zal bestaan uit het gemiddelde van een tentamen over de basisliteratuur (collegestof plus overheads, boek en artikelen op Blackboard) en een individueel geschreven werkstuk, waarbij voor beide onderdelen minimaal een 4 moet worden gehaald. Het tentamen bestaat uit meerkeuzevragen. Actieve participatie tijdens de werkgroepen zal meewegen in het cijfer van het werkstuk. Een student krijgt pas een eindcijfer als zowel het tentamen en werkstuk zijn afgerond.

Studenten moeten de colleges en de werkgroep in hetzelfde studiejaar volgen. Studenten kunnen daarom alleen tentamen doen als ze zich hebben ingeschreven voor een werkgroep, en alleen een hertentamen doen als ze een compenseerbaar cijfer voor het werkstuk hebben gehaald.

De Faculteit Sociale Wetenschappen heeft per 1 januari 2006 het systeem Ephorus ingevoerd dat docenten kunnen gebruiken om werkstukken van studenten systematisch op plagiaat te controleren. Zie ook de Nadere regels en richtlijnen, paragraaf 6.

Ingangseis/advies

Propedeuse en de B2-cursus Groepsdynamica met een voldoende afgerond.

Onderwijsvormen

Tijdens acht hoorcolleges worden de studenten ingeleid in de grondslagen van het brede onderwerp “Conflict en Coöperatie” aan de hand van de basisliteratuur. De hoorcolleges worden afgesloten met een tentamen. De voertaal is Nederlands.

Naast de colleges worden de studenten ingedeeld in werkgroepen (van maximaal 15 personen) die in zeven bijeenkomsten nader ingaan op een thema. Thema’s die in de werkgroepen aan de orde komen zijn: groepscompositie, teamprestaties, onderhandelen, conflicthantering en besluitvorming. Het programma van de werkgroepen zal bestaan uit een intensieve kennismaking met de literatuur en vooral de toepassing daarvan: de vaardigheid om iets te doen met zulke kennis voor het oplossen van een probleem. Dat kan een maatschappelijk probleem zijn of een theoretisch probleem, in ieder geval een kwestie waarvoor een gedegen analyse aan een voorstel tot verandering gekoppeld is, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Deelnemers schrijven hierover een werkstuk. De voertaal kan Engels zijn.

LET OP: De werkgroepthema’s kunnen ieder jaar wat verschillen en zullen ongeveer 1 maand voordat de colleges beginnen op Blackboard gezet worden. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Als een werkgroep vol is, kan men zich voor die werkgroep NIET meer inschrijven en dient men een andere werkgroep te kiezen. Bij onvoldoende deelnemers in een werkgroep kunnen studenten herplaatst worden naar een andere werkgroep.

LET OP: Alleen deeltijdstudenten mogen zich inschrijven voor de avondwerkgroepen.

Deeltijders:
De colleges en werkgroepen voor de deeltijders vallen in de avonduren. De bijeenkomsten van de avondwerkgroepen zijn na de avondcolleges, en zijn alleen toegankelijk voor deeltijdstudenten.

Inschrijving

Studenten dienen zich in te schrijven voor de werkgroepen behorend bij de cursus. Inschrijving voor de werkgroepen van het tweede semester vindt plaats via U-TWIST vanaf 18 januari 10.00 uur tot 21 januari 10.00 uur.

NB: Inschrijving voor het tentamen en hertentamen gaat niet automatisch. Inschrijven voor het (her)tentamen doe je uiterlijk 1 week van te voren via U-TWIST. Wie zich niet inschrijft, kan niet meedoen aan het (her)tentamen.

Blackboard

www.blackboard.leidenuniv.nl

Rooster