Studiegids

nl en

Middeleeuwse Islamitische Mystiek en Sji'isme

Vak
2009-2010

In dit college behandelen we zowel de mystieke Islam (Sufisme) als de Sji’itische Islam. Aan de orde komen belangrijke mystieke termen, concepten en rituelen zoals de neoplatonische denkbeelden in de mystieke islam, ascetisme, hagiografie, en het begrip van de volmaakte mens als een mediator tussen God en de schepping. Tevens zal aandacht worden besteed aan centrale thema’s zoals het reizen in zowel allegorische als in letterlijke zin. In dit verband zal de hemelvaart van de profeet Mohammad aan bod komen. Naast de rol van dans en muziek en de theorie van de liefde in de mystiek zal worden ingegaan op controversiëel stromingen binnen het Sufisme zoals de onorthodoxe levenshouding en opvattingen van de rondzwervende derwisjen. In dit college zal ook ruim aandacht worden geschonken aan de mystiek in de moderne islamitische maatschappij. Ook de groeiende belangstelling voor het Sufisme in de westerse wereld zal in dit college worden behandeld. Naast de mystieke islam zal in dit college de Sji’itische Islam behandeld worden. Aandacht zal worden geschonken aan basisconcepten uit de theologie en verschillen tussen soennieten en sji’ieten. Specifieke aspecten zoals de rol van de imam en de familie van de profeet zullen worden uiteengezet. De typisch sji’itische rituelen zoals het passiespel (ta‘ziye) en de rouwprocessie tijdens de maand Moharram en de achtergronden hiervan zullen aan bod komen. Tevens zal worden ingegaan op de diversiteit binnen het Sji’isme, zoals belichaamd door de Isma’ilieten, de Alevieten en de Druzen. Bijzondere aandacht zal uitgaan naar de rol van het sji’isme in de Islamitische Republiek Iran, maar ook naar het sji’isme in andere gebieden, zoals Irak, Afghanistan en een aantal landen in Centraal-Azië. Ook zal worden gekeken naar het verschijnsel van mut’a of het tijdelijk huwelijk en taqieje of voorgeven geen Sji’iet te zijn. Andere onderwerpen die aan bod zullen komen zijn het martelaarschap en de wonderen van Ali in Sji’itische context.

Rooster

rooster

Onderwijsvorm

Hoor- en werkcollege met aanwezigheidsplicht. Afwezigheid: maximaal 2x indien voor het verzuim goede redenen kunnen worden aangevoerd; bij meer dan 2x krijgt de student een extra taak opgelegd waarvan de zwaarte samenhangt met het aantal afwezige colleges. Bij 50% verzuim moet het college tijdens het volgend cursusjaar opnieuw worden gevolgd.

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Literatuur

Wordt later bekend gemaakt.

Toetsing

Tentamen.

Informatie

Bij de docent: Dr. A.A. Seyed-Gohrab

Blackboard/webpagina

Blackboard

Overzicht

Wordt verstrekt bij aanvang van het college.

Opmerkingen

Aanmelden via U-twist.

Toelatingseisen

Geen.