Coördinator
Naam: mr. dr. H.-M.Th.D. ten Napel
Werkadres: KOG (Steenschuur 25), kamer B1.18
Bereikbaarheid: na afspraak via e-mail
Telefoon: 071 – 527 7710
E-mail: h.m.t.d.tennapel@law.leidenuniv.nl
Departement/afdeling
Departement: Publiekrecht
Afdeling: Staats- en bestuursrecht
Kamernummer secretariaat: B1.21
Openingstijden: 9.00 – 16.45 uur
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7713
E-mail: staatsenbestuursrecht@law.leidenuniv.nl
Omschrijving
Doel van het vak
Doel van het vak is: een introductie te geven tot het geldende staats- en bestuursrecht, alsmede de systematiek (waaronder de grondslagen en dragende beginselen) daarvan.
Korte omschrijving van het vak
Centraal in het vak staan de begrippen staat, rechtsstaat, overheid(sbevoegdheid) en beleid. Dat betekent dat aan de orde komt wat een staat eigenlijk is, hoe de overheidsorganen (onder meer regering en parlement) samengesteld zijn, welke bevoegdheden die overheidsorganen hebben, op welke manier er (door de volksvertegenwoordiging en door de rechter) controle wordt uitgeoefend op de uitoefening van die bevoegdheden en aan de hand van welke maatstaven dat gebeurt (bijvoorbeeld grondrechten en algemene beginselen van behoorlijk bestuur). Omdat het Nederlandse staats- en bestuursrecht niet (meer) los gezien kan worden van bovennationale regelgeving en internationale juridische ontwikkelingen, biedt het vak tevens inzicht in de gevolgen van Europese en internationale rechtsregels voor het nationale recht en de bevoegdheden van de nationale overheidsorganen.
In het vak worden interdisciplinaire accenten gelegd die de studenten in staat stellen om te zien hoe verschillende disciplines (recht en bestuurskunde met name) een verschillend licht werpen op complexe en maatschappelijk belangrijke casusposities als (bijvoorbeeld) de brand in het cellencomplex Schiphol.
Als onderdeel van het vak worden de benodigde juridische vaardigheden aangeleerd: het kunnen vinden en begrijpen van verschillende juridische bronnen, namelijk wetgeving, jurisprudentie en literatuur.
Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)
Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven:
kennis van en inzicht in het geldende staats- en bestuursrecht, alsmede de systematiek (waaronder de grondslagen en dragende beginselen) daarvan;
de beheersing van de benodigde juridische vaardigheden, die bestaan in het kunnen vinden en begrijpen van verschillende juridische bronnen, namelijk wetgeving, jurisprudentie en literatuur.
Onderwijsvormen
Hoorcolleges
Aantal à 2 uur: 5
Namen docenten: mr. dr. M.L. van Emmerik, prof. mr. drs. W. den Ouden
Vereiste voorbereiding door studenten: bestuderen van de in het Werkboek en op Blackboard per week aangegeven verplichte studiestof.
Werkgroepen
Geen.
Andere onderwijsvorm(en)
Omschrijving: Responsiecolleges
Aantal à 2 uur: 7 (waaronder een (start)responsiecollege gewijd aan vaardigheden, 5 theoretische responsiecolleges en een praktijkcollege)
Naam docent start- en theoretische responsiecolleges: mr. dr. H.-M.Th.D. ten Napel
Naam docent praktijkcollege: P.M.
Vereiste voorbereiding door studenten: Het zich door middel van zelfstudie eigen maken van de in het Werkboek en op Blackboard per week aangegeven verplichte studiestof en voorbereiden van opgaven daarover. Dit mede met het oog op tijdens de responsiecolleges gehanteerde werkvormen als discussie.
Studiemateriaal
Verplicht studiemateriaal
Literatuur:
1. M.C. Burkens, H.R.B.M. Kummeling, B.P. Vermeulen, R.J.G.M. Widdershoven, Beginselen van de democratische rechtsstaat. Inleiding tot de grondslagen van het Nederlandse staats- en bestuursrecht, Deventer: W.E.J. Tjeenk Willink, 2006 (zesde druk);
2. G.A.C.M. van Ballegooij e.a., Bestuursrecht in het Awb-tijdperk, Deventer: Kluwer 2008 (zesde, geheel herziene druk);
3. A.M.M.M. Bots e.a. (red.), Staats- en bestuursrecht. Jurisprudentie 1849-2003, Nijmegen: Ars Aequi Libri, 2007 (derde herziene editie);
4. Actuele wetteneditie.
Werkboek
Werkboek Inleiding staats- en bestuursrecht (LPA)
Aanbevolen studiemateriaal
Geen.
Toetsing Toetsvorm(en) Multiple choice tentamen.
Inleverprocedures
N.v.t.
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.
Ingangseis
Deelname aan de Minor Recht en Openbaar Bestuur (LPA)
Rooster
Via de facultaire website: www.law.leidenuniv.nl
Inschrijving
Via U-Twist
Digitale leeromgeving
Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.
Bijzonderheden
In blok 3 worden de hoorcolleges digitaal ter beschikking gesteld.