Coördinator
Naam: F. Baetens LLM
Werkadres: KOG, Steenschuur 25, Leiden
Bereikbaarheid: dinsdag t/m vrijdag
Telefoon: 071-527 7578
E-mail: f.baetens@law.leidenuniv.nl
Instituut/afdeling
Instituut: Publiekrecht
Afdeling: Europees en Internationaal Publiekrecht
Kamernummer secretariaat: B1.21
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 09.00 – 17.00 uur
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7578
E-mail: publiekrecht@law.leidenuniv.nl
Omschrijving
Doel van het vak
Doel van het vak is om studenten al bij de aanvang van de rechtenstudie voldoende kennis en inzicht bij te brengen over de Internationale en Europese dimensie van het recht. In het vak gaat de aandacht vooral uit naar de elementen van het Internationale en Europese recht die van direct belang zijn voor de Nederlandse rechtsorde, de wijze waarop het internationale en Europese recht tot stand komt, hoe deze rechtsgebieden zich tot elkaar verhouden, naar methoden om de naleving ervan te handhaven, en naar de rechten van de mens.
Daarnaast worden vaardigheden getraind om de inhoud van relevante Internationaal- en Europeesrechtelijke regels te achterhalen en toe te passen op concrete casus. Deze vaardigheden worden getraind aan de hand van casusposities en praktische opdrachten. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het vinden van bronnen.
Korte omschrijving van het vak
Het vak ‘Inleiding Internationaal en Europees recht’ heeft als doel voldoende Internationaal- en Europeesrechtelijke achtergrond te bieden om kennis bij te brengen over het unieke karakter van zowel de Internationale als Europese rechtsorde en om de Internationale en Europese dimensie van de andere vakken in het eerste en tweede jaar te kunnen plaatsen. Het unieke karakter van de internationale en Europese rechtsorde en de invloed van beide rechtsgebieden op de Nederlandse rechtsorde, maakt het van essentieel belang daar een inleidend vak over te kunnen aanbieden, in het eerste jaar van de rechtenstudie.
In het vak wordt inzicht verschaft in het geheel eigen karakter van de internationale en Europese rechtsorde en de fundamentele beginselen die hieraan ten grondslag liggen alsmede de wisselwerking tussen het Nederlandse en het internationale en Europese recht. Het internationale en Europese recht zal voornamelijk behandeld worden aan de hand van jurisprudentie, verdragen en statenpraktijk, en waar mogelijk op basis van actuele thema’s.
In de eerste twee weken staat het internationaal recht centraal: hoe komt het internationaal recht tot stand, welke rol spelen staten, internationale organisaties en maatschappelijke organisaties daarbij, wat is de verhouding tussen nationaal en internationaal recht, wat zijn de basisbeginselen van het internationaal recht zoals het verbod op het gebruik van geweld, de vreedzame regeling van geschillen,de rol van inetrnationale tribunalen en hoven? In de derde week wordt gekeken naar mondiale en Europese systemen ter bescherming van de rechten van de mens. In de laatste twee weken wordt het Europees recht behandeld: hoe heeft de EU zich in de afgelopen 50 jaar ontwikkeld, hoe ziet ‘gemeenschapsrecht’ eruit, welke instellingen spelen een rol bij de ontwikkeling en handhaving ervan, en hoe werkt dit alles door in de Nederlandse rechtsorde?
In de hoorcolleges zullen de algemene beginselen worden behandeld; zij zullen tevens gericht zijn op het in kaart brengen van het positieve recht. In de werkgroepen worden vaardigheden getraind om de inhoud van relevante Internationaal- en Europeesrechtelijke regels te achterhalen en toe te passen op concrete casus. Deze vaardigheden worden getraind aan de hand van casusposities en praktische opdrachten, waarbij het vinden en toepassen van de relevante rechtsbronnen een belangrijke plaats inneemt.
Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)
Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven:
Academische houding:
zij hebben een basiskennis verworven van de karakteristieken van zowel internationaal als Europees recht;
zij kunnen op geïnformeerde wijze deelnemen aan debatten over internationale en Europese politiek;
zij hebben een voldoende basis om t.z.t. in te stappen in de corresponderende vakken in het derde jaar dan wel internationaal- en Europeesrechtelijke keuvakken in de BA, waaronder wereldrecht en international humanitarian law.
Juridische basiskennis m.b.t. volgende onderwerpen:
verhouding tussen het internationaal en nationaal recht
bronnen van het internationaal recht
rechtssubjecten in het internationaal recht
basisbeginselen van het internationaal recht
de rechtpositie van het individu in het internationaal recht
eigen rechtsorde van de EU, de basisbegrippen en (rechts)geschiedenis van Europese integratie;
de institutionele structuur en bevoegdheden in de EU/EG;
de interne markt (EG);
mensenrechten (EVRM en internationaal).
Professionele vaardigheden:
internationaalrechtelijke bronnen opzoeken en hanteren
lezen en analyseren van internationale rechtspraak
traceren wetgeving (EG) en arresten (IGH, HvJ vd EG/EHRM) op internet;
lezen en analyseren van arresten van IGH, HvJ vd EG en conclusies A-G (in het Nederlands) en arresten van het EHRM (in het Engels);
toepassen Internationaal en Europees recht op concrete casus.
Onderwijsvormen
Hoorcolleges
Aantal à 2 uur: 5
Namen docenten: prof.mr. N.J. Schrijver, prof. mr. L.J. Brinkhorst, prof.dr. R.A. Lawson
Vereiste voorbereiding door studenten: zie de voorbereidingsopdracht in het werkboek
Werkgroepen
Aantal à 2 uur: 5
Namen docenten: zie t.z.t. blackboard en het werkboek
Vereiste voorbereiding door studenten: zie de voorbereidingsopdracht in het werkboek
Andere onderwijsvorm(en)
Geen.
Studiemateriaal
Verplicht studiemateriaal
Literatuur:
P.H. Kooijmans, Internationaal Publiekrecht in Vogelvlucht, Deventer: Kluwer, 2008, tiende druk.
Werkboek/reader:Werkboek ‘Inleiding Internationaal en Europees recht’
Aanbevolen studiemateriaal
Geen.
Toetsing
Toetsvorm(en)
Schriftelijk Tentamen (combinatie van multiple choice en open vraag (bepalend voor respectievelijk 80% en 20% van het cijfer)
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.
Ingangseis
Geen.
Rooster
Voor vakken van de propedeuse.
Voor vakken van de bachelor.
Inschrijving
Voltijd eerstejaars studenten, die gestart zijn vanaf september 2009, worden aangemeld door het Onderwijs Informatie Centrum. Alle overige studenten kunnen zich aanmelden via U-twist.
Digitale leeromgeving
Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.
Bijzonderheden
Voor propedeuse voltijdstudenten die zich met ingang van 1 september 2009 voor de opleiding hebben ingeschreven, geldt als ingangseis voor het tentamen dat een student 80% (tachtig procent) van de werkgroepbijeenkomsten feitelijk moet hebben bijgewoond, hebben voorbereid en in die bijeenkomsten actief hebben deelgenomen c.q. geparticipeerd. Propedeuse voltijdstudenten (die met ingang van 1 september 2009 de opleiding volgen) worden automatisch ingeschreven voor tentamens. Bovendien geldt dat de tweede tentamenkans aan voorwaarden is gebonden. Gelegenheid tot het afleggen van het tweede tentamen heeft alleen een student die heeft deelgenomen aan het eerste tentamen en daarvoor ten minste het cijfer vier heeft gehaald, behoudens de bevoegdheid van de examencommissie om in bijzondere gevallen anders te besluiten.
Voor zowel de propedeuse deeltijdstudenten als voor de voltijdstudenten die vóór 1 september 2009 zijn begonnen met de bacheloropleiding maar die nog niet het propedeutisch examen hebben afgelegd (de zogenoemde herkansers), geldt deze aanwezigheidsplicht niet. Propedeuse deeltijdstudenten en herkansers dienen zichzelf in te schrijven voor tentamens. Voor de (propeduese) deeltijdstudenten en de zogenoemde herkansers geldt wel de conditionele herkansing. Deze twee categorieën studenten kunnen zelf kiezen om wel of niet deel te nemen aan het eerste tentamen, maar als een student deelneemt aan het eerste tentamen en lager dan een cijfer 4 haalt, dan mag hij/zij niet deelnemen aan de tweede tentamenkans.
Contractonderwijs
Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden, etc.