Studiegids

nl en

Internationale Migratie en Transnationalisme (minor)

Vak
2009-2010

Coördinator

Dr. Liza Nell: lnell@fsw.leidenuniv.nl; room nr. 3A31 (Pieter de la Court Building), spreekuur op afspraak.

Doel en inhoud

Doel
De cursus biedt gedegen kennis over internationale migratie en transnationalisme en de uitdagingen die deze processen vormen voor participatie in het land van vestiging én het (voormalige) land van herkomst. Studenten worden geïntroduceerd in de belangrijkste theorieën en concepten omtrent deze thema’s en de interdisciplinaire debatten die hieraan zijn verbonden. Doormiddel van presentaties, discussies en het voorbereiden van vragen leren studenten abstracte theorie toepassen op concrete voorbeelden uit de literatuur en de praktijk, zoals het dagelijkse nieuws en eigen ervaringen.

Inhoud
Als gevolg van internationale migratie en de vestiging van individuen en gezinnen in verschillende landen onderhouden migranten en hun nakomelingen op grote schaal contacten met het (voormalige) land van herkomst. Processen van globalisering, zoals nieuwe communicatie technologieën en transportmiddelen, lijken de mogelijkheden te vergroten. In de landen van vestiging groeit de zorg over de gevolgen van deze zogenaamde transnationale contacten. Belemmert dit integratie? Worden buitenlandse invloeden geïmporteerd die niet alleen het leven van migranten beïnvloeden, maar ook binnenlandse en buitenlandse politiek bepalen? En wat betekent het voor de landen van herkomst als een groot deel van de bevolking emigreert?
Naast deze maatschappelijke discussies, is er de afgelopen decennia een groeiende aandacht voor deze processen in het veld van migratie en etnische studies. Theoretische benaderingen over internationale migratie, integratie en transnationalisme worden herzien. Ook discussies over onderzoeksmethoden naar migratie in de context van transnationalisme en globalisering staan centraal. Multi-sited veldwerk vervangt in toenemende mate het klassieke antropologische veldwerk waarbij de onderzoeker op één plek blijft. Binnen migratiestudies transnationaliseren onderzoekers steeds vaker mee met zijn/haar onderzoeksobjecten, zowel fysiek als virtueel. Deze cursus biedt een introductie over theoretische en methodologische benaderingen van internationale migratie en transnationalisme.

Onderwijsvormen

Hoorcollege en werkgroep.

Studiemateriaal

  • Stephen Castles and Mark J. Miller (2009) The Age of Migration. International Population Movements in the Modern World. Fourth Edition. Hampshire: Palgrave McMillan. (290 blz.)

  • Brettell, Caroline (2003) Anthropology and Migration. Essays on Transnationalism, Ethnicity, and Identity. Walnut Creek: AltaMira Press. (201 blz.)

  • Reeks nader aan te kondigen artikelen (139 blz.)

Toetsing

  • Actieve participatie in hoorcolleges en werkgroepen dmv voorbereiden van vragen over de wekelijkse literatuur en bijdragen aan discussie (25%)

  • Presentatie (25%)

  • Take-home tentamen (50%) 25 maart

Rooster

  • Colleges: 4 februari t/m 18 maart 2010, 10-13 uur, zaal 1A47 (Pieter de la Courtgebouw)

Inschrijving

Inschrijving voor dit onderdeel van de minor Multiculturele Samenleving vindt plaats via U-tiwst (administratiecode CANS).
(Bij problemen met de inschrijving kunt u contact opnemen met onderwijscoördinator van de opleiding Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie, mw. N. Osterhaus-Simic .)

Blackboard

Het gedetailleerde programma zal uiterlijk een week voor aanvang van de cursus op Blackboard beschikbaar zijn.