Studiegids

nl en

Inleiding in de cultuur en maatschappij van Nederland A, Cultuurwetenschap I

Vak
2009-2010

In acht bijeenkomsten en drie excursies komen verschillende aspecten van de Nederlandse cultuur en samenleving aan de orde waarbij het hedendaagse (naoorlogse) Nederland centraal staat. Er wordt onder andere ingegaan op staatsinrichting, politiek, economie en culturele identiteit. Als de actualiteit daartoe aanleiding geeft, zal die ook in de lessen worden besproken.

Rooster

Twee uur op vrijdag. De colleges worden afgewisseld met excursies die ingaan op de historische ontwikkeling van de Nederlandse samenleving. De excursies duren een hele dag. Precieze programma wordt later bekend gemaakt.

Rooster

Onderwijsvorm

Werkcolleges: aanwezigheid is verplicht.

Doelgroep:
Voor buitenlandse studenten met kennis van het Nederlands.

Leerdoelen

Dit college geeft kennis van en inzicht in enkele aspecten van de Nederlandse naoorlogse maatschappij. De studenten krijgen handvatten die nodig zijn om actuele ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving te plaatsen en te interpreteren.

Studenten krijgen inzicht in de verschillen tussen de Nederlandse cultuur en hun eigen cultuur en identiteit en reflecteren daarop.

Omdat dit college in het Nederlands wordt gegeven, draagt het automatisch bij tot het verbeteren van de taalvaardigheid.

Literatuur

Enkele pagina’s uit Kleine Geografie van Nederland.

Hoofdstuk 13 en 14 uit: Liek Mulder, Anne Doedens, Yolande Kortlever: Geschiedenis van Nederland, Van prehistorie tot heden. 2e, geheel herziene druk, Baarn, 2000. Verkrijgbaar bij de boekhandel. Delen uit dit boek worden ook gebruikt bij de cursus Literatuur in context (BA134LICO).

Overige teksten zijn via Blackboard beschikbaar (vanaf de tweede helft van januari).

Toetsing

Dit onderdeel wordt afgerond met een schriftelijk tentamen en een individueel port folio:

Port Folio: Studenten leveren na afloop van het semester een Port Folio in met daarin een uitwerking van een aantal opdrachten. Die opdrachten gaan over de volgende onderwerpen:

*De actualiteit Studenten volgen gedurende het semester één onderwerp in de Nederlandse media

*Politieke partijen Studenten verdiepen zich in één politieke partij en vergelijken die met een andere

*De relatie tussen Nederland en het land van herkomst

*Een interview met een Nederlands gezin

Tentamen over de gelezen stof.

Informatie

Bij de docent: L.M.Winkelmolen@let.leidenuniv.nl

Aanmelden: verplicht via U-twist, ook voor regluiere studenten Nederlandkunde

Blackboard/webpagina

In deze cursus wordt gebruik gemaakt van Blackboard. De site bevat een uitgebreid programma per week, met beeldmateriaal, literatuur, opdrachten en links naar relevante internetbronnen. De Blackboard pagina is beschikbaar vanaf de tweede helft van januari.

Overzicht

De bijeenkomsten worden afgewisseld met excursies. Dit betekent dat er een zeer gevarieerd programma is. De colleges en de excursies worden zoveel mogelijk inhoudelijk op elkaar afgestemd. Raadpleeg voor het definitieve programma de Blackboard site bij deze cursus. Deze is beschikbaar vanaf de tweede helft van januari.