In de afgelopen eeuw hebben staten waar migranten zich wilden vestigen – zoals Nederland – zich in toenemende mate bemoeid met immigratie. Men probeerde vooral om de aard en omvang af te stemmen op de behoeften aan arbeidskrachten. Het toelatingsbeleid werd daarmee in de loop van de twintigste eeuw steeds restrictiever. Aan de andere kant probeerden de staten waar migranten vandaan kwamen de emigratie van onderdanen en de banden met onderdanen in het buitenland te reguleren. Maar hoeveel invloed hebben staten op de komst van immigranten en op de eenmaal vertrokken onderdanen? En in welke mate worden migratieprocessen en migranten zelf beïnvloed door de bemoeienissen van hun oude en nieuwe land?
In het college zullen de achtergronden en de gevolgen van deze bemoeienissen worden geanalyseerd aan de hand van literatuur. Daarbij is aandacht voor het gebruik van verschillende concepten (integratie, illegaliteit, transnationalisme). In meer detail richten we ons op de veranderingen in het Nederlandse immigratiebeleid en op de relatie tussen Marokkanen in Nederland en Marokko. Studenten kunnen onderzoek doen met behulp van primaire bronnen.
Onderwijsvorm
Werkcollege. (NB verplichte aanwezigheid zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2)
Leerdoelen
Inzicht verkrijgen in migratieprocessen en migratiebeleid; analyseren van het gebruik van verschillende concepten
Leren van vaardigheden voor het doen van zelfstandig onderzoek; schrijven werkstuk op basis van literatuur en eventueel archiefmateriaal
Het mondeling presenteren van onderzoeksbevindingen.
Studielast
Totaal 280 uur:
Bijeenkomsten 2 uur x 13 weken + 26 uur
Materiaal zoeken voor het werkstuk 60 uur
Materiaal bestuderen voor werkstuk 50 uur
Referaat voorbereiden 12 uur
Werkstuk schrijven 80 uur
Literatuur
Wordt nader bekend gemaakt.
Toetsing
Werkstuk (70%), referaat (20%) en bijdrage aan de discussies (10%)
Rooster
Semester II, zie rooster.
Informatie
Bij de docenten: Dr. Corrie van Eijl en Drs. Nadia Bouras
Blackboard/webpagina
Nee
Aanmelden
Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedures.