Studiegids

nl en

Heiner Müller

Vak
2009-2010

Beschrijving

Heiner Müller (1929 Eppendorf, vlakbij Chemnitz [Saksen]-Berlijn 1995) geldt als een van de, zo niet de belangrijkste Gesamtdeutscher toneelschrijver van de jaren tachtig. In zijn vroege ‘Lehrstücke’ is duidelijk de invloed van Brecht zichtbaar. Hiervan is Lohndrücker (1957) wel het meest bekende. Aan deze stukken werkte hij samen met zijn vrouw Inge Müller, die zelf als dichteres enigszins bekend is geworden. In de DDR stuitte Müller herhaaldelijk op politieke weerstand, omdat hij de nieuwe socialistische maatschappij niet kritiekloos bejubelde. Steeds opnieuw liet hij zien dat de DDR niet het ideale eindpunt maar pas het begin van iets nieuws was. In de jaren zestig werden Müllers stukken door politieke problemen nauwelijks gespeeld. In die tijd begon hij met het verwerken van antieke mythes. Daarbij staat het probleem centraal dat het onmogelijk is een ideaal te verwezenlijken met mensen die een verschrikkelijke voorgeschiedenis hebben – een probleem dat hij uitdrukkelijk ook op de DDR betrok, omdat die tenslotte het nazisme tot haar voorgeschiedenis moest rekenen. Deze opvatting was niet vanzelfsprekend, omdat de DDR officieel alleen de West-Duitse Bondsrepubliek als erfgenaam van dat gedeelte van de Duitse geschiedenis zag. Philoktet (1966), Herakles 5 (1966) en Verkommenes Ufer Medeamaterial Landschaft mit Argonauten (1983) zijn enkele bekende titels. Müllers teksten kregen in verloop der tijd een steeds radicaler collagecharakter (b.v. Germania Tod in Berlin (1977). In de jaren tachtig brak hij internationaal door.

In dit college onderwerpen we exemplarisch enkele van de toneelstukken van Heiner Müller aan een nadere beschouwing. Literair-analytische vaardigheden worden geoefend, esthetische zienswijzen ontwikkeld en politiek-maatschappelijke en literaire contexten belicht.

Leerdoelen

Studenten – oefenen literair-analytische vaardigheden – ontwikkelen esthetische zienswijzen – nemen kennis van politiek-maatschappelijke en literaire contexten.

Rooster

Zie het rooster van de opleiding Duitse taal en cultuur.

Onderwijsvorm

Hoorcollege en werkcollege

Toetsing

Actieve deelname + referaat (20%); werkstuk(80%).
De werkstukken voor de colleges in het tweede semester van het derde studiejaar worden beoordeeld op inhoud én taalgebruik.

Blackboard

Voor het ter beschikking stellen van cursusinformatie en -materiaal.

Literatuur

Wordt aan het begin van het college bekend gemaakt.

Aanmelden

Via U-Twist.
Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte-onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.
Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Contact

Prof. dr. A. Visser