Studiegids

nl en

LPC-1: Mondelinge presentatievaardigheden (verplicht vak)

Vak
2009-2010

Coordinator
Mw.drs. E. de Hullu; hullude@iclon.leidenuniv.nl; tel. 5273949

Omschrijving
Deze cursus traint je in de mondelinge presentatie- en communicatievaardigheden die noodzakelijk zijn voor bètawetenschappers. We werken vanuit theorie, eigen leerdoelen en concrete ervaringen met het geven van wetenschappelijke presentaties.
Het is erg nuttig om je presentatievaardigheden te versterken want als wetenschapper zul je regelmatig je werkzaamheden of je onderzoek moeten presenteren voor een groter gehoor. Die werkzaamheden of dat onderzoek kunnen (vak)inhoudelijk nog zo interessant zijn, als je niet goed presenteert dan komt de boodschap niet over. In de cursus oefenen we met het voorbereiden, uitvoeren en terugblikken op mondelinge presentaties die je zowel voorbereid als onvoorbereid moet houden. Reflectie op je handelen staat centraal bij het ontwikkelen van je presentatievaardigheden.
Omdat je zowel tijdens je studie als daarna regelmatig in groepen zult samenwerken, vergaderen, evalueren, enzovoorts is het ook erg belangrijk dat je goed communiceert. Jouw bijdrage kan nog zo interessant zijn, als je communicatievaardigheden onvoldoende zijn dan komt jouw inbreng niet over. In de cursus oefenen we met praktijkrelevante situaties en reflecteer je op je ervaringen. We oefenen met de rollen binnen een groep, feedback geven, persoonlijke kwaliteiten ontdekken en inzetten, enz.
Samenhang met de andere modulen:
‘Oriëntatie op de Mastertrack Educatie’ (oude benaming: LPC 3) is een mogelijk vervolg. In deze oriëntatiecursus onderzoek je o.a. door middel van een stage op school of lesgeven op het middelbaar onderwijs wat voor je is. Deze oriëntatiecursus valt samen met de eerste vier weken van de (nieuwe) Educatieve minor.

Onderwijsvormen
hoor- en werkcolleges, zelfwerkzaamheid in kleine groepen en individueel
Aantal: minimaal 12, maximaal 16 deelnemers

Studiemateriaal
Tijdens deze cursus gebruiken we het boek:
Communicatie en Management Spreken in het Openbaar, 2e editie, Klaas Wiertzema en Patricia Jansen, ISBN 9043000894x.
Studenten moeten dit boek vooraf aan de cursus aanschaffen en op maandag 31 augustus een zelfstudieopdracht uitvoeren met behulp van dit boek.

Toetsing
Voor LPC 1 geldt dat actieve deelname en aanwezigheid verplicht is. Het cijfer wordt bepaald door de kwaliteit van je presentaties en van je schriftelijke eindverslag. Zie de aanwijzingen in de studietaak, ook voor de (uiterlijke) inlevertermijnen.

Inschrijving
Aanmelden via Utwist en ook aanmelden in Blackboard

Gebruik DLO
Blackbord: www.blackboard.leidenuniv.nl > ICLON cursussen > LPC1 biologen