Studiegids

nl en

Neolithisering in Oost-Azië

Vak
2009-2010

Verdiepend college over de neolithiserings-processen in Japan, Korea en China, aansluitend op het propedeuse college. Aan de hand van kenmerkende sites en case studies worden de jager-verzamelaars culturen (met name de Jomon in Japan), de overgang naar landbouw en de verdere Neolithische ontwikkelingen, en de invloed daarvan op de rest van de regio (Oost-Azië) nader beschouwd. Ook de archeologische praktijk in de betrokken landen t.o.v. de prehistorie zal aan bod komen.

(NB: dit college zal om het jaar afgewisseld worden met “Staatsvorming in Oost-Azië”, dat desgewenst als verdere specialisatie in het derde BA jaar gevolgd kan worden)

Ingangseisen

Toelating tot BA2

Leerdoelen

  • Kennis van de types prehistorische materiële cultuur en archeologische data met betrekking tot jager-verzamelaars en landbouwers; alsmede kennis van en inzicht in de formatieve processen en culturele ontwikkelingen tijdens de prehistorie, zoals veranderingen m.b.t. subsistence-economie, nederzettingen, materiaalgebruik & technologie, uitwisseling & handel, ideologie en sociale structuur. (a.d.h.v. het Oost-Aziatische voorbeeld).

  • Globale kennis van de chronologie van de Oost-Aziatische culturen van jager-verzamelaars tot en met het Late Neolithicum (ca. 30.000 – 3000 BCE), en deze kunnen definiëren. Inzicht in de archeologische thema’s, methoden en praktijk, zoals getoond in de case studies, en deze kritisch kunnen beschouwen

Onderwijsvorm

Responsie-college.

Toetsing

Opdrachten en schriftelijk tentamen.

Literatuur

Wordt aan het begin van de collegereeks bekendgemaakt, zie ook de Blackboard-module.