Studiegids

nl en

Werkcollege Grieks Longinus Het Sublieme

Vak
2009-2010

Beschrijving

Wat maakt een literaire passage subliem? Het geschrift Over het Sublieme (Peri hupsous) is omgeven door mysteries. De auteur is onbekend, de datering is onzeker (vermoedelijk is het werk geschreven in de 1e eeuw n. Chr.), en Postumius Terentianus, aan wie dit werk gericht is, kennen we verder niet. Bovendien is een deel van de tekst verloren gegaan. Toch is Over het Sublieme, dat vroeger ten onrechte werd toegeschreven aan de redenaar Longinus, een van de meest invloedrijke teksten uit de oudheid. De auteur onderzoekt het sublieme in de literatuur, en wijst vijf bronnen aan: verhevenheid komt volgens hem voort uit grootheid van gedachten, emoties, figuren, woordkeus en compositie. Hij illustreert zijn bespreking met een groot aantal beroemde voorbeelden uit Homerus, Herodotus, Sappho, Demosthenes, en andere klassiekers. Zo is Over het Sublieme een soort bloemlezing van de mooiste Griekse literatuur. Maar ook minder geslaagde voorbeelden worden gegeven; een schrijver die verhevenheid nastreeft loopt immers het risico ten onder te gaan aan goedkope effecten.

Pseudo-Longinus wil weten waarin echte grootheid en genialiteit zich onderscheidt van gewoon vakmanschap. Want: ‘wie zou je liever willen zijn: Homerus of Apollonius?’ Mysterieus is het citaat uit Genesis (‘God sprak: er zij licht. En er was licht.’), dat plotseling opduikt tussen enkele Homerische passages waarin het goddelijke op een sublieme manier wordt voorgesteld. Hoewel Pseudo-Longinus in veel opzichten de retorische traditie volgt, onderscheidt hij zich door zijn onconventionele voorbeelden en unieke observaties.

In het werkcollege zullen enkele belangrijke onderwerpen uit het onderzoek naar Pseudo-Longinus aan de orde komen. Tot deze onderwerpen behoren de structuur en eenheid van Over het Sublieme, Pseudo-Longinus’ behandeling van de door hem gekozen literaire voorbeelden, zijn gebruik van beelden, de receptiegeschiedenis, en de relatie tussen Pseudo-Longinus en andere antieke literatuurcritici (met name Aristoteles, Dionysius van Halicarnassus en Horatius).

Onderwijsvorm

werkcollege

A la carte- en Contractonderwijs

Niet beschikbaar voor A la carte- of Contractonderwijs.

Toegangseisen

Dit college is toegankelijk voor BA3-studenten GLTC.

Leerdoelen

  • Onderzoeksvaardigheden op gevorderd niveau: materiaal selecteren, analyseren en beoordelen; probleemstelling formuleren; opzetten en uitvoeren van een onderzoek van middellange omvang met betrekking tot een semi-complexe onderzoeksvraag; formuleren van een beargumenteerde conclusie, zorgvuldig gebruik van secundaire literatuur.

  • Vaardigheid in het geven van een mondelinge presentatie (BA eindniveau): de onderzoeksresultaten worden uitgewerkt in een helder en beargumenteerd referaat van middellange duur (30 min).

  • Vaardigheid in wetenschappelijk argumenteren en discussiëren: getoetst wordt ook de actieve deelname aan vakinhoudelijke discussies.

  • Inzicht in de thematiek en structuur van Longinus, Over het sublieme.

  • Basiskennis van de klassieke literatuurkritiek
    In het leerlijnen-overzicht kan je vinden welke academische vaardigheden je bij dit vak oefent, en hoe deze bijdragen tot het bereiken van de eindtermen van de opleiding.

Studielast

5 ects

Literatuur

  • D.A. Russell, ‘Longinus’, On the Sublime, edited with Introduction and Commentary, Oxford University Press, Oxford 1964.

Aanbevolen wordt daarnaast de aanschaf van een Nederlandse (1) of Engelse vertaling (2):

    1. Longinus, Het Sublieme, vertaald door Michiel Op de Coul, ingeleid door C.M.J. Sicking, nawoord door Jeroen A.E. Bons, Historische Uitgeverij, Groningen 2000.
    1. Aristotle Poetics, Longinus On the Sublime, Demetrius On Style, ed. S. Halliwell, W.H. Fyfe / D. Russell, D.C. Innes, Cambridge, Massachusetts / London, England 1999.

Toetsing

  • schriftelijk tentamen met enkele essayvragen (40%) – mondelinge presentatie (40%) – actieve deelname in de discussie (20%)

Rooster

Rooster BA3

Informatie

Dr C.C. de Jonge

Aanmelden

Aanmelden via U-twist (kiezen voor “GLTC” in de lijst met administraties) :

Blackboard

Voor deze cursus wordt gebruik gemaakt van Blackboard, waarop studiemateriaal beschikbaar wordt gesteld.

Opmerkingen

Niet van toepassing