Studiegids

nl en

Chinese taalkunde: A, ma, ba en de andere zinsfinale partikels van het Chinees

Vak
2009-2010

Beschrijving

Dit college gaat over de partikels die we vaak aan het eind van een zin aantreffen. We gaan onder meer onderzoeken wat voor functies ze hebben, in hoeverre ze te combineren zijn en wat hun positie is in de structuur van de zin. We beperken ons niet tot het Mandarijn (ook andere Chinese talen zoals het Kantonees) komen aan de orde. En we zullen heus ook naar andere niet-Sinitische talen kijken, hoor.
Na een algemene inleiding (wat zijn dat voor dingen, die partikels, wat doen ze zoal in talen van de wereld), gaan we in op de partikels in specifieke talen, met name talen die in China worden gesproken. Via verschillende soorten onderzoekjes zullen we erachter zien te komen wat voor partikels de verschillende Sinitische talen hebben.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toegangseisen

Geen

Leerdoelen

Begrip van de verschillende functies van zinsfinale partikels in allerlei talen, en in het bijzonder in de Chinese talen. Verdere ontwikkeling van algemene academische vaardigheden voor studie en onderzoek, zoals het verzamelen, evalueren en ordenen van informatie; kritisch en analytisch lezen en luisteren; mondelinge en schriftelijke presentatie (debat, referaat, schrijfopdracht).

Studielast

5 EC * 28u = 140 uur

Literatuur

Wordt tijdens college en via blackboard bekend gemaakt.

Toetsing

Opdrachten, waarvan een mondelinge presentatie (40%) en een werkstuk (60%)

Rooster

Zie het rooster op de opleidingswebsite TCC voor dag, tijd en locatie.

Contact

Bij de docent

Aanmelden

Meld je voor dit college op tijd aan via U-twist. Niet ingeschreven, betekent geen toestemming tot het volgen van dit college. Zie ook ‘Aanmeldprocedures voor colleges en tentamens’ voor inschrijvingsdeadlines en meer informatie over in- en uitschrijven voor colleges.

Blackboard

Ja. Voor gedetailleerd weekoverzicht en de opdrachten.

Opmerkingen

Geen