Nederlanders en de zee vormen al eeuwenlang een onafscheidelijke twee-eenheid. In de zeventiende eeuw vergeleek de Portugees António Vieira de Nederlanders met amfibieën: ‘ze leven in een land dat grotendeels onder de zeespiegel ligt en bevaren alle wereldzeeën’. Die ambivalente relatie met de zee heeft veel schrijvers geïnspireerd en een schatkamer aan literatuur opgeleverd. Bibliotheken bevatten veel boeken over gewaagde zeereizen, verwoestende stormen, goed zeemanschap, scheepsrampen en andere maritieme onderwerpen. Zo hebben diverse auteurs de beroemde avonturen van schipper Willem IJsbrantsz Bontekoe geromantiseerd en voor een modern publiek toegankelijk gemaakt. Dat is slechts een van de vele voorbeelden van hoe maritieme gebeurtenissen in fictie is verwerkt.
In dit college wordt onderzoek gedaan naar de manier waarop Nederlandse schrijvers in hun werk de relatie met de zee hebben verbeeld. De deelnemers aan het college zullen voor diverse maritieme thema’s onderzoeken hoe die door schrijvers in hun werk zijn verbeeld. Tijdens het college zullen deze thema’s mondeling worden gepresenteerd. Het college wordt afgesloten met een werkstuk.
Onderwijsvorm
Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2)
Leerdoelen
Het doel is kennis te verwerven over hoe schrijvers allerlei aspecten van Nederlandse maritieme verleden hebben verwerkt in hun literatuur. De deelnemers zullen daarvoor een uitgebreid literatuuronderzoek doen dat zowel fictie als non-fictie omvat.
Literatuur
Wordt later bekend gemaakt.
Toetsing
Werkstuk van circa 7500 woorden: 75%.
Referaat en mondelinge participatie college: 25%.
Rooster
Semester I zie rooster.
Informatie
Bij de docenten: Prof.dr. F.S. Gaastra en dr. H.J. den Heijer
Aanmelden
Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedures.