Studiegids

nl en

De erfenis van Marx, vormen van socialisme in Nederland en België

Vak
2009-2010

De geschiedenis van de socialistische beweging is behoorlijk versnipperd. Alleen al in Nederland bestaan er talloze groeperingen naast elkaar, neem bijvoorbeeld de PvdA, de SP, de NCPN en de Internationale Socialisten. Er zouden overeenkomsten tussen de groepen moeten zijn, toch zien we vooral de verschillen. In dit college gaan we uitzoeken hoe dat zit. We gebruiken de erfenis van Marx om kritisch naar het ontstaan van politieke bewegingen in Nederland en België te kijken.
Sommige studenten zullen partijen en personen langs de marxistische meetlat leggen, anderen onderzoeken waarom partijen grandioos gefaald hebben in hun socialistische missie. In algemene zin besteden we aandacht aan de wisselwerking tussen ideologie en praktijk, de rol van leiders en de functie van partijleden. Dat doen we niet alleen middels theoretische geschriften, maar ook aan de hand van kunst en literatuur. Zo zullen we zien hoe een politieke beweging haar stempel drukte op uiteenlopende delen van de samenleving. Studenten schrijven een werkstuk over een partij of persoon uit de Nederlandse of Belgische socialistische bewegingen in de negentiende en twintigste eeuw. Maar hun arbeid staat niet op zichzelf: al debatterend zullen we proberen we een antwoord te vinden op de vraag naar wat de erfenis van Marx is. We gaan dus niet alle essays presenteren, maar zullen op twee mini-congresjes met elkaar in gesprek gaan. Daar zullen we negentiende-eeuwse Vlamingen als Emile Vandervelde en Nederlanders uit de twintigste eeuw, zoals Wim Kok, naast elkaar in één traditie plaatsen. Verder maakt een excursie maakt onderdeel uit van het college.

Onderwijsvorm

Leerdoelen

Inzicht in het gedachtegoed van Marx en wat hiermee in de negentiende en twintigste eeuw gebeurd is. Formuleren van een onderzoeksvraag, met aandacht voor gebruik van bronnen. Schrijven van een werkstuk. Houden van een referaat.

Literatuur

Wordt nog bekend gemaakt. In ieder geval enkele teksten van en over Marx en enkele Nederlandse en Belgische socialisten.

Toetsing

  • Werkstuk

  • Referaat

Rooster

Semester I zie rooster.

Informatie

Bij de docenten: Mw. drs. M. Kamphuis en drs. A. P. van Veldhuizen

Blackboard/webpagina

Nee

Aanmelden

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedures.