Studiegids

nl en

Bio-ethiek (verplicht vak)

Vak
2009-2010

Coordinator
Ellen ter Gast
ellentergast@yahoo.com

Omschrijving
De cursus bioethiek en beleid is een intensieve cursus waarbij de studenten leren kritische te reflecteren op de ethische en maatschappelijke aspecten van de beroepspraktijk van de bioloog.
Na een koste inleiding in de bekendste ethische theorieën komen achtereenvolgens verschillende ethische kwesties aan de orde die te maken hebben met de intrinsieke waarde van dieren (denk aan dierexperimenten en biotechnologie) de intrinsieke waarde van mensen (stamcellen en vrije wil) en de intrinsieke waarde van planten en de natuur (ingrijpen in een natuurgebied). Welke grondhoudingen ten opzichte van de natuur liggen ten grondslag aan onze opvattingen over deze ethische kwesties? Wat is het morele verschil tussen een wild dier een huisdier en proefdier?
Veel aandacht wordt besteed aan de eigen verantwoordelijkheid van de bioloog. Hoe bepaal je zelf waar de grenzen van het biologische onderzoek liggen?
Het uitgangspunt van het college is dat ethische waarheid niet bestaat als iets dat absoluut gegeven is, maar dat tot stand komt door intersubjectief overleg. Tijdens de cursus ligt daarom veel nadruk op het voeren van ethische debatten en onderbouwen van standpunten met argumenteren.

Onderwijsvormen
In de eerste anderhalve week zijn er dagelijks hoorcolleges en werkcolleges.
Let op: de werkcolleges zijn verplicht! Je mag maximaal twee werkcolleges missen. Als je een werkcollege niet kan bijwonen moet je de opdrachten van die dag voor of tijdens het eerstvolgende werkcollege schriftelijk of per email bij de werkgroepdocent inleveren.

De derde en vierde week bestaat uit een praktijkopdracht. In deze perioden moeten de studenten in groepjes van maximaal vier studenten een reële ethische casus die kan voorkomen in de praktijk van de bioloog onderzoeken (en proberen op te lossen). Over dit onderzoek moeten een verslag worden geschreven en op de laatste dag van het college een eindpresentatie worden houden.

Studiemateriaal
De reader voor dit college is te koop bij aanvang van het college. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het boek Ethiek in praktijk Bolt L.L.E., Verweij M.F., Delden J.J.M. Uitgeverij van Gorcum. Dit boek kost 28.50 euro en is verplicht.

Toetsing
In de derde week is er een schriftelijk tentamen over de collegestof. Dit tentamen bevat tenminste een vraag over elk afzonderlijk hoorcollege.

Aan het einde van het college moet een werkstuk (groepsopdracht) worden ingeleverd en een presentatie worden gehouden.

Voor het eindcijfer weegt het tentamen 6 keer en het werkstuk 4 keer. Voor beide onderdelen geld dat het cijfers minimaal een 5.5 moet zijn.

Ingangseis/advies

x

Rooster

x

Inschrijving
Via Utwist en daarna aanmelden via Blackboard

Gebruik Digitale Leeromgeving

x

Doelstelling

Kritische reflectie op de levenswetenschappen. Aan het eind van de cursus moeten de studenten in staat zijn met goede argumenten (weldoordacht, logisch consistent, geen drogredeneringen) en met respect voor de standpunten van de tegenstander deel te nemen aan een ethische discussie.

Opmerkingen