Studiegids

nl en

BLOK 1 Moleculaire Biologie en Moleculaire Genetica / deel Moleculaire Genetica

Vak
2009-2010

Coordinator
Prof.dr.P.J.J.Hooykaas: p.j.j.hooykaas@biology.leidenuniv.nl

Het examenonderdeel Moleculaire Biologie en Genetica (totaal 8 EC) omvat de onderdelen Chemie van het Leven (3 EC) en Moleculaire Genetica (5EC).

Omschrijving
In het college komen de volgende onderwerpen aan bod: erfelijkheidswetten van Mendel, mitose, meiose, DNA replicatie, chromosoomtheorie, homologe recombinatie centromeren, telomeren, chromosoomkaarten, mutatie, extrachromosomale overerving, transpositie, DNA schade en reparatie, bacterie genetica: transformatie, transductie en conjugatie, bacteriofagen, plasmiden, antibioticum resistentie, transcriptie van DNA in RNA en translatie van RNA in eiwit, regulatie van gen-expressie in prokaryoten en eukaryoten, embryogenese, patroonvorming, geprogrammeerde celdood, clonen, recombinant DNA, vectoren, kloneren, transgene planten en diren, oncogenen, ontregelde groei en kanker.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges. Aanvullende experimenten bij het basispracticum.

Studiemateriaal
Campbell & Reece, “Biology”, 8th ed, Addison Wesley
Powerpoint presentaties

Toetsing
Klassieke genetica. Er is een schriftelijke toets voor de onderwerpen mitose, meiose en de erfelijkheidswetten van Mendel (t MG). Moleculaire genetica. Aan het eind van blok1 is er een schriftelijk tentamen (T MG) over de overige onderwerpen van de collegestof en de stof die besproken is tijdens het basispracticum.

Doelstelling
Het bestuderen van de erfelijkheidsleer tot op moleculair niveau