Toegangseis
Voldoende beheersing van het Duits; opleidingseisen Duitse taal en cultuur voor het volgen van een werkcollege (BA en MA)
Beschrijving
Zonder twijfel behoort het Nibelungenlied tot de hoogtepunten van de Duitse middeleeuwse literatuur. Opgetekend rond 1200 in het Beierse dialektgebied, combineert het twee belangrijke tradities van de Middelhoogduitse literatuur: het germaanse heldenepos dat wortelt in de volksverhuizing van germaanse stammen en de nog vrij prille hoofse traditie.
In het seminar worden deze tradities aan de hand van geselecteerd tekstmateriaal nader onderzocht: de sagen van de Nibelungen, Bourgondiërs en Hunnen en hun transformatie naar een hoofs waardensysteem en naar de vorm van het hoofse epos.
Het Nibelungenlied wordt voorts in de context geplaatst van verwante heldenliteratuur uit zijn tijd en er wordt aandacht besteed aan de these dat het lied een betrekkelijk late perkamentering is van eeuwenlang mondeling overgeleverde verhalen in liedvorm. Uiteraard wordt de nodige aandacht besteed aan de opmerkelijke vorm van het lied, de zogenaamde Nibelungenstrofe, evenals aan de verspreiding in materiële vorm – het grote aantal handschriften – en aan de (latere) receptie.
Het is een verklaard doel van het seminar om de deelnemers kennis te laten maken met de jongste resultaten van het Nibelungenonderzoek.
Leerdoelen
De deelnemers hebben een goed overzicht over de huidige stand van het Nibelungenonderzoek; zij zijn in staat, met gebruikmaking van relevante literatuur, over vraagstukken van het Nibelungenonderzoek te discussiëren, te refereren en een werkstuk op niveau te schrijven.
Rooster
Zie het rooster van de opleiding Duitse taal en cultuur.
Onderwijsvorm
Hoorcollege en werkcollege
Toetsing
Werkstuk, referaat, deelname aan de discussie.
Literatuur
Voor aanvang van het college hebben deelnemers gelezen:
Das Nibelungenlied (2002) , Mhd./Nhd. Übers. u. Komm. von Siegfried Grosse, (Stuttgart; Reclam.
Secundaire literatuur:
Ursula Schulze, (1997), _Das Nibelungenlied _(Stuttgart; Reclam)
Otfrid Ehrismann, (2002),_ Das Nibelungenlied_, _Epoche-Werk-Wirkung _(München; C.H. Beck)
Werner Hoffmann (1992), _Das Nibelungenlied _(Stuttgart; Metzler)
Jan-Dirk Müller (2002), _Das Nibelungenlied _(Berlin; Erich Schmidt Verlag)
Aanmelden
Via U-Twist