Studiegids

nl en

Elektromagnetisme a

Vak
2009-2010

Rooster

Prof.dr. Jan Aarts

Omschrijving

Elektrostatica, potentiaaltheorie, magnetostatica, elektrostatische en magnetostatische velden in de materie. Inleiding in tijdsafhankelijke velden: inductie en verplaatsingsveld. Doel van het college is een inleiding in de niet-relativistische aspecten van het elektromagnetisme. Meer tijdsafhankelijke effecten en de relativistische aspecten komen aan de orde in het college EM2

Voorkennis

Analyse 1, Analyse 2
H3. Werkvorm
De hoor- en werkcolleges zijn grotendeels geïntegreerd in sessies van 3 uur, waarbij periodes van hoorcolleges worden afgewisseld met het werken aan vraagstukken waar de theorie wordt toegepast;. Werkcollege opgaven, huiswerk met oplossingen en tentamens (met uitwerkingen) zijn te vinden op Blackboard.
Literatuur – Introduction to Electrodynamics, David J. Griffiths, 3e editie. Aanschaf van dit boek is verplicht (advies: tijdig bestellen). Hetzelfde boek wordt gebruikt bij het college Elektromagnetisme 2. – University Physics, H.D. Young and R.A. Freedman: (11th edition), Addison Wesley 2004, ISBN 0-8053-8684-X, naar dit boek wordt regelmatig verwezen (dit boek wordt gebruikt bij meerdere vakken)
H3. Tentamen
Schriftelijk, tweemaal per jaar (na afloop van het vak en in augustus).
Eventueel wordt een huiswerkregeling afgesproken, met de mogelijkheid van een bonuspunt voor het tentamen.
H3. Rooster
http://www.physics.leidenuniv.nl/edu/bachelor/bachelor_roosters.asp
H3. Meer informatie
Contactgegevens docent: Prof.dr.J. Aarts.
Meer gedetailleerde informatie wordt beschikbaar gemaakt via Blackboard (hiervoor is een ULCN-account nodig).