Studiegids

nl en

Jeugdzorg in beweging: organisatie, beleid en werking

Vak
2009-2010

Coördinator

Dhr. prof. dr. P. Vedder.

Doel en inhoud

  • Studenten moeten kennis hebben van het beleid t.a.v. de zorg voor de jeugd (zowel bureaus jeugdzorg als jeugdhulpverleningsinstellingen) in Nederland.

  • Ze moeten de relevante wet- en regelgeving kennen.

  • Ze moeten weten waar, waartoe en op welke wijze de wet- en regelgeving een neerslag heeft gevonden in protocollen rond indicatiestelling/klassificaties, verwijzing en behandeling.

  • Ze moeten de institutionele afhankelijkheden binnen de zorg voor de jeugd kennen en kennis hebben van lokale (gemeentelijke) variëteiten.

  • Ze moeten verschillende werkmodellen van de zorg voor de jeugd in Nederland kennen.

  • Ze moeten weet hebben van mogelijkheden tot monitoring, contrôle en het indienen van klachten gericht op het optimaliseren van de kwaliteit van de zorg, wie betrokken zijn bij deze aspecten van de zorg om de kwaliteit in de zorg en hoe de procesgang is.

  • Ze moeten organisatiepraktijken in die zorg kunnen analyseren en evalueren in het licht van het optimaliseren van een positieve ontwikkeling van kinderen, jongeren en hun opvoedings- en zorgomgeving.

  • Ze moeten in aansluiting bij hun analyses en evaluatie gerichte optimaliseringadviezen kunnen formuleren voor afzonderlijke onderdelen van de zorg voor de jeugd en voor de samenhang/samenwerking tussen onderdelen.

  • De studenten moeten vaardigheid ontwikkelen in het voorzitten van een teambespreking.

Eindtermen: 1.1, 1.2, 1.3, 1.5, 2.1-2.4, 2.6-2.11, 3.1-3.4

Onderwijsvormen

Hoorcolleges, paneldiscussies, gespreksvaardigheden trainen en werkgroepactiviteiten.

Literatuur

Artikelen, beleidsteksten en evaluatie-artikelen die via internet zijn te ontsluiten (o.a. delen uit Van Lieshout, P., Van der Meij, M., & De Pree, K. (red.)(2007). Bouwstenen voor betrokken jeugdbeleid. Den Haag/Amsterdam: WRR/Amsterdam University Press en Operatie Jong (2006). Koersen op het kind; 1e advies aan kabinet Balkenende. Den Haag: Operatie Jong). De verplichte literatuur wordt nog nader vastgesteld en doorgegeven via Blackboard.

Toetsing

MC-toets en een paper dat binnen een thematisch samenwerkingsverband moet worden geschreven als individuele taak of als groepstaak (max. 2 personen).

Rooster

Rooster Jeugdzorg

Inschrijving

Inschrijving via U-twist voor ALLE vakken en tentamens is verplicht.
Inschrijven voor een vak kan tot uiterlijk twee weken voor aanvang van het eerste college. Inschrijven voor het tentamen kan tot uiterlijk één week voor het tentamen. Zonder inschrijving kan men niet deelnemen aan het onderwijs of het tentamen.