Studiegids

nl en

Bachelorproject Onderwijskunde

Vak
2009-2010

Coördinator

Dr. F. Glastra en dr. C. J. de Brabander

Doel en inhoud

Het bachelorproject beoogt de student ervaring te laten opdoen met de praktijk in het veld (werkveldproject) dan wel met de praktijk van het wetenschappelijk onderzoek (onderzoeksproject). Tijdens het project leert de student de in de studie verworven kennis en vaardigheden te gebruiken in concrete praktijk- of onderzoekssituaties. Studenten kunnen hierbij kiezen uit onderwijskundige thema’s.

Van de student wordt verwacht dat deze de theoretische kennis (eindterm 1.1 t/m 1.5) van het tot dan gevolgde onderwijsprogramma benut en integreert in de werkzaamheden (eindterm 2.1 t/m 2.11). Zowel kennis als vaardigheden worden aangesproken bij een systematische en kritische doordenking van de praktijk (eindterm 3.1 t/m 3.4). Reflectie op praktijkvragen en -problemen vanuit theoretische kaders, toepassing van geleerde kennis in nieuwe situaties, methodisch leren handelen en professioneel leren functioneren vormen daarbij de specifieke projectdoelen.

Het is daarom raadzaam het bachelorproject aan het eind van de bachelorstudie te plannen, om te voorkomen dat de student geconfronteerd wordt met zaken die wel tot de studiestof behoren maar nog niet werden bestudeerd of getraind en om een zo groot mogelijk rendement uit het project te halen. Het bachelorproject is zowel een situatie waarin gepresteerd moet worden, als een waarin men leert. Om die reden is reflectie op de verrichte activiteiten van groot belang. Dit dient dan ook duidelijk te blijken uit het systematisch en goed gedocumenteerde projectverslag.

Onderwijsvorm

Ter ondersteuning van de studenten zijn er bijeenkomsten over onderwerpen die van belang zijn bij onderzoek doen in praktijksituaties (zoals data analyse en verslaglegging).

Toetsing

Het bachelorproject wordt beoordeeld door te kijken naar de vooruitgang in onderzoeksvaardigheden die de studenten boeken tijdens het bachelorproject en naar de kwaliteit van het eindverslag.

Rooster

Rooster Bachelorproject