Studiegids

nl en

Onderzoekspracticum 2

Vak
2009-2010

Coördinator

Dhr. Dr. J.R. van Ginkel

Doel en inhoud

Doel
Dit onderdeel is een vervolg op Onderzoekspracticum 1. De stof van de studieonderdelen Onderzoekpracticum 1 en Cursus praktische data-analyse met SPSS wordt dan ook bekend verondersteld.
Onderzoekspracticum 2: Kwantitatief onderzoek (7 ects)

Inhoud
In dit onderdeel worden diverse statistische analysetechnieken besproken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan diverse onderzoeksopzetten en leren studenten sociaal wetenschappelijke artikelen beoordelen op de gebruikte methoden en technieken.

Methoden & technieken: experimentele proefopzetten en quasi-experimentele onderzoeksopzetten.

Statistiek: statistische toetsen voor verschillen tussen twee of meer steekproeven, zowel parametrische als niet-parametrische varianten en een inleiding in enkele multivariate analysemethoden (twee-weg variantieanalyse en multipele regressie). Kennismaking met effectgrootte.

Kritische bespreking en analyse van onderzoeksartikelen betreffende pedagogische vraagstellingen en de daarin gebruikte methode van onderzoek en data-analyse

Van de studenten wordt verwacht dat zij na afloop van het Onderzoekspracticum als geheel (dus met inbegrip van de stof van Onderzoekspracticum 1 uit het eerste jaar):

  • kennis en inzicht hebben verworven met betrekking tot:

    • het verloop van het onderzoeksproces;
    • de bij kwantitatief onderzoek te gebruiken methoden en technieken (inclusief dataverzameling);
    • elementaire statistische begrippen en toepassingen, zowel op het gebied van de beschrijvende als de toetsende statistiek;
  • enige vaardigheid hebben in het onderzoekbaar maken en operationaliseren van sociaal-wetenschappelijke problemen;

  • in staat zijn een sociaal-wetenschappelijk artikel te beoordelen op methodologische, technische en statistische aspecten.

Eindtermen 1.4; 2.1; 2.4; 2.6; 3.1 t/m 3.4.

Onderwijsvormen

Hoor- en praktijkcolleges, waarin op de stof en eventuele problemen wordt ingegaan. Werkgroepen waarin praktische oefeningen over de bestudeerde stof worden besproken. Twee computerpractica als vervolg op de cursus SPSS en ter voorbereiding op het bachelorproject van het derde jaar.

Literatuur

  • Moore, D.S., McCabe, G.P., & Craig, B.A. (2009, 6th edition). Introduction to the practice of statistics. New York: Freeman. Dit boek wordt tevens gebruikt bij Onderzoekspracticum I.

  • Leary, M.R. (2007, 5th edition). Introduction to behavioral research methods. Boston: Pearson. Dit boek wordt tevens gebruikt bij Onderzoekspracticum I.

  • Syllabus Onderzoekspracticum 2. Kwantitatieve Methoden (Centrale Servicedesk).

  • Eventueel benodigde artikelen worden t.z.t. op blackboard beschikbaar gesteld

Toetsing

Eén schriftelijk tentamen.

Rooster

Rooster Onderzoekspracticum 2

Inschrijving

Inschrijving via U-twist voor ALLE vakken en tentamens is verplicht.
Inschrijven voor een vak kan tot uiterlijk twee weken voor aanvang van het eerste college. Inschrijven voor het tentamen kan tot uiterlijk één week voor het tentamen. Zonder inschrijving kan men niet deelnemen aan het onderwijs of het tentamen.