Studiegids

nl en

Behandeling: interventies binnen de orthopedagogiek

Vak
2009-2010

Coördinator

Mw. drs. J.H. Mos – van den Doel.

Doel en inhoud

Doel
Het verwerven van kennis en inzicht met betrekking tot de belangrijkste vormen en methoden van interventie binnen het orthopedagogisch werkveld.

Inhoud
Aan de orde komen:

  • behandeling en ethiek;

  • theoretische achtergronden m.b.t orthopedagogische hulpverlening;

  • indicatiestelling;

  • hulpverleningsplanning;

  • teambegeleiding;

  • uitvoering van de behandeling; – interventies bij kinderen met een specifieke problematiek; – individuele behandeling en multisystemische behandelingswijzen; – belangrijkste (psycho)therapeutische benaderingen en

  • evaluatie van behandeling.

De inhoud van de vakken Inleiding in de Psychologie, Ontwikkelingspsychologie, Sociologie en Psychopathologie, orthopedagogische aspecten wordt als bekend verondersteld. Van studenten wordt verwacht dat zij onderscheid kunnen maken tussen een normale en een afwijkende ontwikkeling en de beïnvloedende omgevingsfactoren.

Studenten hebben kennis en inzicht met betrekking tot de belangrijkste vormen en methoden van interventie binnen het orthopedagogisch werkveld. Zij zijn in staat om op adequate wijze de ernst en zwaarte van de problematiek in te schatten en kunnen aan de hand van een casus een hulpverleningsplan opstellen. Zij zijn bekend met diverse behandelvormen en de hierbij behorende theoretische achtergronden met betrekking tot persoonlijkheidsontwikkeling.

Daarnaast hebben zij kennis en inzicht in het werken met protocollen (eindtermen 1.1 t/m 1.3; 2.1, 2.3, 2.4, 2.6, 2.8, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4).

Onderwijsvormen

Hoorcolleges, literatuurstudie en werkopdrachten

Gedurende de 7 weken van de cursus zijn er in totaal 14 colleges van elk twee uur. Tijdens de hoorcolleges wordt een algemene inleiding gegeven over de onderwerpen die hierboven puntsgewijs zijn weergegeven en middels literatuurstudie vindt een verdere verdieping van de literatuur plaats. Studenten worden tijdens de colleges ingevoerd in de denkwijze van belangrijke representanten van bepaalde interventies, waarbij aanvullende informatie en commentaar wordt geleverd. De colleges worden aangevuld met praktische voorbeelden, casuïstiek en videomateriaal.

Naast de colleges is er een tweetal verplichte werkopdrachten. De eerste opdracht betreft het schrijven van een paper. Deze opdracht wordt individueel gemaakt en beoordeeld.

De andere werkopdracht betreft het in werkgroepen voorbereiden en uitwerken van een handelingsplan. Verdere toelichting op de beide opdrachten wordt gegeven via Blackboard en in het eerste college.

Literatuur

  • Christophersen, E. R., & Mortweet, S.L. (2001). Treatments that work with children. Empirically Supported strategies for Managing Childhood Problems. Washington: American Psychological Association. ISBN 1 55798 759 9

  • Slot, N.W., & Spanjaard, H.J.M. (2009). Competentievergroting in de residentiële jeugdzorg. Baarn: HB Uitgevers. ISBN 978 90 5574 639 2

  • Weerman, A. (2006). Zes psychologische stromingen, één cliënt. Soest: Nelissen. ISBN 90244 1698 1

  • Ruijssenaars,A.J.J.M, Van den Bergh, P.M., & Schoorl, P.M. (2008). Orthopedagogiek; ontwikkelingen, theorieën en modellen: een inleiding. ISBN 978-90-441-2264-0

  • Batshaw, M.L., Pellegrino, L., Roizen, N.J. (5de druk). Children with Disabilities. Baltimore: Paul Brookes Publications. (H IV 33 t/m 36 en 40).

  • Reader Behandeling 2009-2010. Deze reader is vanaf medio januari verkrijgbaar bij de servicedesk van de FSW.

Toetsing

Schriftelijk tentamen over opgegeven literatuur en collegestof, het schrijven van een paper plus het met succes uitwerken van de groepsopdracht. De studiepunten worden pas toegekend wanneer voor zowel het tentamen als de beide opdrachten een voldoende is behaald. Wanneer u het tentamen of de herkansing niet met een voldoende afsluit, dienen de opdrachten volgend studiejaar opnieuw gemaakt te worden!

Rooster

Rooster Behandeling

Inschrijving

Inschrijving via U-twist voor ALLE vakken en tentamens is verplicht.
Inschrijven voor een vak kan tot uiterlijk twee weken voor aanvang van het eerste college. Inschrijven voor het tentamen kan tot uiterlijk één week voor het tentamen. Zonder inschrijving kan men niet deelnemen aan het onderwijs of het tentamen.